Garagecoating verwijderen: zo pakt u het aan!

Een garagecoating verwijderen is soms nodig wanneer u een nieuwe vloercoating wilt aanbrengen. Er zijn echter verschillende mogelijkheden om bestaande betonverf te verwijderen:

  • verwijderen met hulp van een chemisch afbijtmiddel
  • afbranden met brander of föhn
  • verwijderen door middel van afschuren.

Hieronder beschrijven we de voor- en nadelen.

Afbijtmiddel voor garagevloer

Een verfafbijtmiddel zorgt er voor dat de bestaande coatinglaag loskomt van de ondergrond. In het kort hanteert u de volgende werkwijze:

  • Aanbrengen van het chemisch afbijtmiddel
  • De losgekomen stukken met hulp van een plamuurmes of schraper verwijderen
  • Ondergrond naspoelen / afnemen met een verfreiniger

Let op, want niet ieder afbijtmiddel is geschikt wanneer u een 2-componenten vloercoating wilt aanbrengen. Laat u bij twijfel adviseren door een verfspecialist. Pas ook zeker op bij het gebruik van chemische middelen. Bescherm ogen en handen, en volg alle veiligheidsinstructies.

Garagecoating verwijderen met brander of föhn

Bij deze methoden om een garagecoating te verwijderen "brandt" u de oude verflaag los van de vloer. Dit kan zowel met een föhn als met brander, maar dit is in beide gevallen zeer milieubelastend. Mocht u voor deze manier kiezen volg ook dan alle veiligheidsinstructies op en werk met de aanbevolen beschermingsmaterialen.

Schuren van oude vloercoating

Het afschuren van een bestaande garagecoating is de beste methode. Vaak gebeurt dit door professionals. Dat schuren de beste methode is komt doordat u naast de bestaande laag te verwijderen, u ook de vloer optimaal prepareert voor de nieuwe garagecoating. Oude verf, vuil en oneffenheden kunnen netjes en in één keer worden weggeschuurd.

Zelf garagevloer schuren

Mocht u de schuurklus zelf willen uitvoeren dan raden wij u aan om een professionele schuurmachine te huren bij een vestiging van Boels of BoRent. Ook bouwmarkten hebben ze vaak te huur. Zorg dat u gebruik maakt van een diamantschuurmachine gecombineerd met een industriestofzuiger.

Overweegt u dus een opknapbeurt voor een bestaande gecoate vloer? Zorg dan dat u de garagevloer op de juiste manier voorbehandelt. Schuren is in praktijk de meest gekozen oplossing, en tevens de minst riskante, omdat er geen grote veiligheidsrisico's aan kleven. Het feit dat ook professionals vaak voor schuren kiezen, geeft aan dat de methode effectief is.

Voor vrijblijvend advies of een offerte kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier.