Anhydriet dekvloer verven? Gebruik een dampopen coating!

Zowel in nieuwbouw als renovatie komen we steeds vaker een anhydriet dekvloer tegen. We horen wel eens dat zulke vloeren niet geverfd kunnen worden. Dat is niet waar. Anhydrietvloeren kunnen zeker geschilderd worden, maar… het is wel aangeraden om een geschikte, vloeistofdichte en dampopen coating te gebruiken.

Anhydriet en synthetisch anhydriet zijn vloersystemen met een bindmiddel op basis van gips. Het is een zelfvloeiend systeem. Dit betekent dat de vloerenlegger er weinig werk aan heeft, waardoor het snel en relatief goedkoop kan worden aangelegd. Het uiterlijk doet denken aan beton en egaline, maar het is enigszins rood. Anhydrietvloeren verven is tegenwoordig een gebruikelijke manier van afwerken.

Waarom dampopen vloercoating veilig is

Anhydriet wordt niet vanzelf snelvloeiend. Om dat te bereiken wordt er veel water aan toegevoegd. Dit moet nadien kunnen verdampen, anders blijft de vloer te zacht en kwetsbaar. Veel water blijft echter achter onder de folie. Als de vloer te vroeg helemaal dicht wordt afgewerkt, dan kan het achtergebleven vocht niet weg. Dit verwoest op den duur het gips.

Daarom is het altijd veilig om te kiezen voor vloeistofdichte coating die dampopen is. Deze verhindert dat vocht in de vloer trekt, en geeft het vocht dat er nog in zit kans om te ontsnappen en te verdampen. De producten van Vloeren Coatings zijn haast allemaal dampopen en vloeistofdicht, dus geschikt voor anhydriet dekvloeren.

Wat gebeurt er als geen damopen verf wordt gebruikt?

Onderstaande foto's geven aan wat er gebeurt als u gewone vloerverf op anhydriet aanbrengt die niet dampdoorlatend is: barsten, scheuren en kratertjes. We kregen deze foto's van een klant die eerst een niet-dampopen product had gebruikt.

Anhydrietvloer moet dampdoorlatend geverfd worden

Een anhydriet dekvloer moet wel altijd geschuurd worden voor het coaten. Door het uitharden van het gips met het water staat er op nieuwe vloeren een vettig gipslaagje. Dit moet eraf zodat de verf goed kan hechten. Onze handleiding voor het aanbrengen van vloercoatings vertelt alles over de goede aanpak.

Vochtmeting anhydriet dekvloeren

Dampdicht afwerken kan op zich, maar alleen als de vloer al heel droog is. Voordat de vloer geschilderd wordt, moet het vocht daarom worden gemeten. Dit is met name belangrijk bij nieuwe vloeren. Binnen drie weken na het leggen moet het vocht minder dan 1% bedragen. Voor de veiligheid raden we 0,5% aan. Alleen dan is dampdicht verven een optie.

Is de vloer na vier weken nog niet aan de 1% vochtgehalte, dan is het beter om van het aanbrengen van een dampdicht systeem af te zien.

Meer weten? Bel Vloeren Coatings voor persoonlijk advies, telefoon 06 26 839 279.