Hechting van vloercoating: waarom hecht de vloercoating niet?

Er is weinig zo belangrijk als een goede hechting van vloercoating. Maar soms hecht vloerverf niet, of slecht. Het resultaat is bladderende, loslatende verf. Hieronder geven we de voornaamste oorzaken van slecht hechtende vloercoating.

Schoonmaken was onvoldoende

Elke vloer moet voor het verven grondig worden gereinigd. Hiervoor moeten geschikte schoonmaakmiddelen worden gebruikt. In het algemeen lukt schoonmaken het best met speciale industriële zeep zoals op deze website wordt aangeboden. Gebruikt u een middeltje uit de supermarkt, bestaat de kans dat er vuil of vet achterblijft. Ook zien we dat producten met ammoniak regelmatig vet achterlaten. Natuurlijk moet u ook stofzuigen. Vet, vuil en stof zijn de voornaamste reden dat een vloercoating slecht hecht of loslaat.

Vloer is niet geschuurd

Vloercoatings hechten niet (of slecht) als de ondergrond te glad is. Daarom moeten vloeren altijd worden opgeruwd met een schuurmachine of staalborstel. Dit geldt voor betonvloeren, anhydrietvloeren, cementdekvloeren, houten vloeren, laminaat, linoleum: bijna alle soorten. Alleen harde en/of geglazuurde vloertegels hoeft u niet te schuren.

Geen of de verkeerde primer

Het gebruik van een primer is essentieel voor een goede hechting, zeker bij vloeren die niet eerder zijn behandeld. Helaas laten mensen weleens een primer achterwege, soms op (een verkeerd) advies van verfverkopers. Ook is het belangrijk een geschikte primer te gebruiken. Dit zien we weleens mislopen bij het verven van tegels. Een vloercoating hecht enkel op geglazuurde tegels als er een speciale tegelprimer wordt gebruikt.

Ongeschikte vloercoating

Voor elke vloer is er een vloercoating. Dat betekent niet dat u ook elke vloercoating op elk vloertype kan aanbrengen. Ga geen betonvloer verven met houtverf, en smeer geen laminaatverf op tegels. U neemt ook een risico als u 2-componentenverf over een oude laag 1-componentscoating aanbrengt. De vloercoating hecht niet of slecht als ze geen juiste verbinding met de ondergrond kan aangaan. Let er dus op dat de coating van uw keuze past bij de ondergrond. Deze info vindt u bij de productinformatie.

Hoe kan ik de hechting van oude coating testen?

De hechting van een oude verflaag test u door met een stanleymes een paar keer een kruis te krassen (#). U plakt daarop een stevige tape, druk het zo vast mogelijk, en trekt de tape met een korte en harde ruk los. Als er 25% verfoppervlak meekomt, weet u dat de hechting matig is. Dit kan door vocht komen, dus hier doet u nog eens de test om het vochtgehalte in de betonvloer te meten.

Slechte hechting van vloercoating heeft zelden met de kwaliteit van de verf te maken. Bijna altijd is er iets misgelopen of achterwege gelaten bij de voorbehandeling, of is er een onjuiste keuze gemaakt bij de aankoop van de producten. Laat u daarom altijd goed adviseren.