Verbruik van vloercoatings

Voordat u bestelt moet u het verbruik van vloercoatings en vloerverf kennen. Dit bepaalt immers hoeveel liter of kilo u nodig hebt. Ook spelen de te schilderen oppervlakte en het aantal lagen dat u gaat aanbrengen, mee in het bepalen van de omvang van uw bestelling.

In het algemeen geldt:

  • Voor primers volstaat één laag.
  • Voor de afwerking met vloercoating adviseren wij twee lagen.

Wat is het verbruik van vloercoatings?

Het verbruik vindt u terug op de technische datasheet bij elk product. Het wordt uitgedrukt in m2 per kg of liter. Vloercoatings worden soms in kilogram verkocht, soms in liter. Een ander woord voor verbruik is rendement.

Hoe bereken ik hoeveel coating ik nodig heb?

Om te berekenen hoeveel coating u nodig hebt, vermenigvuldigt u de oppervlakte met het aantal lagen dat u wilt gaan schilderen en deelt dit door het verbruik.

De formule ziet er dus zo uit:

  • (aantal m2 x aantal lagen) : verbruik = benodigd aantal kg

Voorbeeld: u wilt 100m2 schilderen, 2 lagen dik. Dan wordt dit 100x2=200m2. Geeft de fabrikant 10m2 per kg op voor het verbruik, dan heeft u in dit voorbeeld 200:10=20 kg aan verf nodig.

Wat is de juiste laagdikte voor vloercoating?

Ook de dikte van de laag wordt vermeld in de technische info. Dit wordt uitgedrukt in micron of in gr/m2. Hoe gaat u hiermee om? Als het opgegeven verbruik bijvoorbeeld 10m2 per kg, dan probeert u precies 10m2 te schilderen met 1 kg. Hebt u bijna alles opgebruikt terwijl er nog een stuk ongeverfd is, hebt u de vloerverf te dik aangebracht en moet u de verf beter uitsmeren. Hebt u veel over, is de laag te dun.

Controleer voortdurend of u de laag dik genoeg (maar niet té dik) aanbrengt. Hebt u precies genoeg verf besteld voor bijvoorbeeld 100 m2, dan moet u na 50 m2 ook de helft van de verf hebben verbruikt. Dit is een vuistregel. Afwijkingen zijn mogelijk. Bij een sterk zuigende ondergrond, zoals bijvoorbeeld een open grindvloer, zult u meer vloercoating gebruiken en bij een zeer gladde ondergrond minder.

Waarom is de verbruiksprijs per m2 belangrijker dan de blikprijs?

Blikken variëren in volume, en met de ene verf kan je meer m2 verven dan met de andere. Een vergelijk per m2 is het eerlijkst. Een gladde vloer neemt minder verf op dan een grindvloer. Soms worden coatings verkocht in blikken van 0,75L. De blikprijs kan dan lager zijn dan van een 1L-blik, maar je hebt ook minder verf. Je kunt de prijs pas goed bepalen als je weet hoeveel m2 je kunt doen met de hoeveelheid die je hebt gekocht.