Werkwijzer en producten voor houten vloer verven

Gaat u op een houten vloer coating aanbrengen, hebt u een vloercoating nodig die overweg kan met de bijzondere eigenschappen van hout. Hier vertellen we u welke coating voor een houten vloer het meest geschikt is, welke mogelijkheden er zijn en hoe u de verfklus aanpakt.

Hout krimpt en zet uit onder invloed van temperatuur en vocht. Dat hoor je zelfs: denk aan het kraken van hout. Een vloercoating voor hout moet daarom met de ondergrond meebewegen. Immers, het hout verandert steeds een heel klein beetje. Gaat op een houten vloer coating of houtverf aanbrengen, moet u dus op zoek naar elastische vloercoating. Het moet bovendien een heel duurzaam product zijn. Hout is kwetsbaarder dan beton en dus gevoeliger voor overbelasting en krassen. Gelukkig zijn er uitstekende coatings in de handel. Hieronder geven wij twee mogelijkheden: een transparante houtcoating voor vloeren en een dekkende coating voor houten vloeren.

Op houten vloer coating aanbrengen: productkeuze

Als vloercoatings voor hout adviseren wij:

Inno Houtenvloer Coating: topklasse transparante vloercoating waarmee uw hout er ook echt als hout blijft uitzien. U brengt een zeer matte, niet vergelende laag aan die het hout perfect beschermt. Stoot water af en is chemisch resistent, dus de vloer is gemakkelijk schoon te maken. Watergedragen coating en daarmee probleemloos thuis te verwerken. Twee componentenverf: moet dus vooraf mechanisch worden gemengd.

Inno Coatings Betonverf 1K: watergedragen vloercoating, voor als u een dekkende coating zoekt voor houten vloeren. Ondanks de naam Betonverf 1K ook prima toepasbaar op hout. Mat, elastisch en niet vergelend. Vrij van oplosmiddelen en prima zelf aan te brengen: mechanisch mengen is niet nodig. Deze verf bestaat ook als 2-componentencoating voor vloeren die zwaar belast worden.

Vloeren Coatings heeft zeer goede ervaringen met deze producten, maar natuurlijk zijn er nog andere coatings, houtverf en beits voor hout. Hulp nodig? Bel ons op 06-26 839 279.

Op houten vloer coating aanbrengen

Vloercoating aanbrengen op hout is niet moeilijk. Onderstaande tips helpen u op weg. Let wel, dit zijn algemene aanwijzingen. Niet alle vloerverf is hetzelfde. Lees daarom altijd de technische datasheet van de verf.

 • Inspecteer het hout vooraf op beschadigingen. Barsten en gaten herstelt u met een houtvulmiddel. Ook Inno Vloerfix is toepasbaar op houten vloeren.
 • Het is voor de hechting van de vloercoating op hout essentieel dat de ondergrond schoon is. Gebruik een goede ontvetter zoals Inno Vloerreiniger.
 • Een opgeruwd houten oppervlak verbetert de hechting van de coating. Gebruik het liefst een parketschuurmachine. Voor nieuwe vloeren adviseren we korrel 160, bij eerder behandelde houten vloeren is korrel 100 meestal voldoende.
 • Zitten er oude verflagen op, raden we aan ook deze weg te schuren.
 • Haal al het stof weg dat bij het schuren en schoonmaken is vrijgekomen.
 • Plak de randen en plinten af die u niet mee wilt schilderen. Gebruik hiervoor goede kwaliteit schilderstape.
 • Is de ondergrond sterk zuigend, zoals bij beuken of essen, raden we voorbehandeling met een primer aan. Hebt u vragen hierover, raden we aan even met ons te bellen.
 • Inno Houtenvloer Coating bestaat uit twee componenten die u voor gebruik mechanisch moet mengen. U hebt maar enkele uren om hiermee te verven, dus meng niet meer dan u in deze tijd kunt coaten.
 • U kunt vloercoating op hout aanbrengen met gewone rollers en kwasten. Gebruik voor het grote werk een roller, voor de hoeken een kwast. Let op de kwaliteit. De haartjes van de kwast mogen niet in de verf achterblijven.
 • Vloercoating op hout brengt u twee maal aan. Let altijd goed op de droogtijden, tussen twee lagen en erna.
 • Werk bij temperaturen tussen 15-20 graden, bij matige luchtvochtigheid. Bedenk dat direct zonlicht de droging versnelt. In dat geval is het raadzaam de coating lichtjes te verdunnen.

Bel gerust

Wilt u meer weten over het aanbrengen van coating op houten vloeren, of over de producten, bel of mail ons dan. Vloeren Coatings geeft vrijblijvend, deskundig advies over alle soorten vloercoatings, primers en andere benodigdheden.

Voor productadvies kunt u ons direct bereiken op 06-26 839 279. U kunt tevens 24/7 contact opnemen via het Vloeren Coatings contactformulier. We reageren snel.