Trap verven: 5 tips voor een topresultaat

Een trap coaten verhoogt de duurzaamheid van een van de meestgebruikte vloeren in een woning, kantoor of bedrijfsgebouw. Vloercoatings aanbrengen op trappen vraagt wel een speciale aanpak. Met deze tips wordt een trap verven een stuk makkelijker.

Trap verven tip 1: ondergrond

Kies een trapverf die past bij de ondergrond, zoals bij elke andere vloercoating. Een nieuwe, onbehandelde trap moet de eerste keer van een primer worden voorzien. Let erop of deze primer of grondverf geschikt is voor het materiaal. Voor hout heb je een andere primer en coating nodig dan voor beton. Kunststof zoals vinyl of linoleum heeft zelfs geen primer nodig, zolang er speciale kunststofcoating voor wordt gebruikt.

Trap verven tip 2: kwaliteit

Bezuinig niet op kwaliteit. Een trap wordt zwaarder belast dan andere vloeren. Alle voeten komen op hetzelfde kleine oppervlak en worden met kracht geplaatst. De verflaag moet daarom heel slijtvast zijn, zeker als mensen de trap met schoenen belopen. Goedkope trapverf slijt snel en leidt tot regelmatig overschilderen. Kies daarom voor duurzame trapverf van hoge kwaliteit, zoals een 2-componentencoating.

Trap verven tip 3: hoeveel trapverf

Weet hoeveel trapverf je moet bestellen. Het oppervlak van een rechthoekige kamer is snel berekend, een trap is moeilijker. De ervaring leert dat een gemiddelde trap van 12-13 treden een oppervlak heeft van rond de 6 m2. Dit is echter exclusief de stootborden en de zijkantjes. Daarvoor moet je nog eens 6 m2 extra rekenen. Ook bij een open trap moet je er 6 m2 bij doen als je de onderkant van de treden verft. Bij de meeste trappen zit je dus goed als je uitgaat van ongeveer 12 m2 per trap per verflaag, of 1 m2 per trede inclusief stootbord of onderkant.

Trap verven tip 4: hoe verven

Een trap verven gaat het best als je de treden om en om schildert. Zo blijft de trap bruikbaar. Verf eerst de even treden, de volgende dag de oneven. Weer 24 uur later breng je de tweede laag aan op de even treden, en een dag daarna de tweede op de oneven. Laat de verf goed uitharden. Daarom adviseren we om trappen in woningen de eerste zeven dagen na het trap verven alleen op sokken te belopen.

Trap verven tip 5: secuur werk

Neem de tijd. Een trap verven is secuur werk, vergeleken met een gewone vloercoating aanbrengen. Een trap heeft veel randen en smalle delen waarvoor je beter een kwast gebruikt dan een roller. Plak af wat je niet wilt verven en dek bij een open trap de vloer eronder af, om spetters tegen te gaan. Verf je met 2-componentenverf, gebruik dan een nieuwe kwast of roller voor elke volgende laag om hinder van achtergebleven harde stukjes te voorkomen.

Meer weten over trap verven?

Vloeren Coatings geeft persoonlijk advies over alle soorten vloercoatings, vloerverf en primers, en over de beste manier van werken. Bel voor vrijblijvend advies op 06 - 26 839 279 of neem contact op via ons contactformulier.