Hechtlaag of primer toepassen bij vloercoating

Wanneer moet ik een hechtlaag/primer toepassen bij een vloercoating?  Heeft mijn vloer echt een primer nodig? Deze vragen worden vaak gesteld. Soms is een hechtlaag ofwel primer op een vloer echt noodzakelijk.

U kent een primer wellicht als grondverf in verfsystemen voor hout en metaal. Ook bij vloeren is de functie van een dergelijke hechtlaag vergelijkbaar. Het bestaande oppervlak wordt verstevigd. Juist ook bij oude vloeren kan dit gewenst zijn. Een hechtlaag dringt goed door in de poriën, beter dan de afwerklaag. Hechtlaag en toplaag samen vormen de vloercoating.

Wat is een primer?

Een primer is een verfproduct dat zorgt voor een hechtlaag tussen vloer en topcoating. Deze werkt soms ook als stofbinder en sluit de ondervloer af. De toplaag van een vloer kan veel beter in zijn totaliteit doorharden wanneer deze niet door de vloer wordt opgezogen. Zonder primer zal de toplaag verpoederen als hij droog is en is dan niet meer slijtvast en duurzaam. Ook komt de hechting in gevaar zonder primer. 

Wanneer gebruik je een primer?

Een hechtlaag of primer brengt u aan op een ondergrond die niet eerder is behandeld. Dit kan ook een (al of niet poreuze) ondergrond zijn die eerder is behandeld en daarna mechanisch geschuurd. Beoordeel altijd de vloer alvorens u verder gaat. Er zijn verschillende ondergronden en dus ook verschillende primers. Er is ook een speciale tegelprimer voor geglazuurde tegels. Een 1 componenten-primer wordt veelal gebruikt bij vloeren die kleurloos transparant worden afgewerkt. Er is een 2-componentenprimer die gebruikt wordt als de toplaag in kleur is. Als er nog een goed hechtende coating (verflaag) op uw vloer zit en je ontvet en schuurt die op, dan hoeft er geen primer gebruikt te worden. U kunt de oude laag dan als primer zien.

Wat is het beste: een 1K primer of een 2K primer?

Een 2K-primer (2-componentenprimer) is harder en meer geschikt voor zwaarbelaste vloeren. Je gebruikt dus een 2k primer en een 2k topcoat voor zwaar belaste vloeren. Een 2K primer wordt eigenlijk altijd onder een gekleurde toplaag gebruikt. Een 1K primer (1 component) blijft licht van kleur en zal de vloer niet donkerder maken. Dit is met name geschikt als je de vloer kleurloos en transparant wilt afwerken met een 2K-afwerklaag. Lees hier meer over 2-componentencoatings.

Waarom gebruik je een primer?

Een toplaag hoort op de oppervlakte te liggen; de primer zorgt voor de verbinding. Bij een minder poreuze, dus harde, gladde ondergrond is deze hechting extra belangrijk om de toplaag van de vloercoating houvast te geven. Met het toepassen van een hechtlaag of primer bespaart u tevens materiaal. De primer ‘verzegelt’ de ondergrond, waardoor uw vloercoating niet te veel wegzakt. Anders gezegd: de absorptie door de betonvloer neemt af en uw coating hecht zich uitstekend aan de primer.

Een primer heeft vaak een zeer hoog vermogen om tot diep in de vloerlaag door te dringen. Het product is goed bestand tegen chemicaliën, vrijwel reukloos en makkelijk schoon te maken. Afhankelijk van oude verflagen kan een primer ook gewenst zijn op een bestaande vloer als tussenlaag. Dit is afhankelijk van de aanwezige verfsoorten.

Voor vrijblijvend advies, bel 06 - 26839279 of via het contactformulier