Tips voor het Verven van een Houten Vloer

Tips voor het Verven van een Houten Vloer

Mensen houden van hout. En een houten vloer wordt vaak gekoesterd. Maar hout heeft wel onderhoud nodig, en soms wil je gewoon je interieur een nieuwe frisse look geven. We spreken dan vaak van verven. Als je daarom tips zoekt voor het verven van een houten vloer, ben je hier aan het goede adres!

Voorbereiding is het Halve Werk

Ja, het is een cliché, maar een goede voorbereiding is cruciaal voor een geslaagd verfproject. Het begint allemaal met het reinigen en schuren van de vloer.

Reinigen: Begin met het grondig reinigen van de vloer. Verwijder stof, vuil en vlekken. Dit kan met een stofzuiger, een krachtig schoonmaakmiddel en een vochtige doek. Laat de vloer volledig drogen voordat je verder gaat.

Schuren: Schuur de vloer licht op met een schuurmachine of schuurpapier. Dit opent de poriën van het hout en zorgt voor een betere hechting van de verf. Zitten er oude laklagen op, schuur deze dan ook zoveel mogelijk weg. Maak de vloer daarna stofvrij met een stofzuiger en een vochtige doek.

Kies vloerverf voor hout

Nog een open deur? Ja, maar met een reden. Er zijn mensen die de eerste de beste verf op hout smeren. Als die verf echter ongeschikt is, moeten ze vaak gauw opnieuw beginnen. Voor houten vloeren zijn er specifieke verven en coatings die bestand zijn tegen slijtage en voetverkeer.

Inno Coatings Houtenvloer Coating: Deze coating biedt een uitstekende bescherming en is beschikbaar in grey wash, white wash en transparant. Ideaal voor een duurzame afwerking.

Trestjerner Gulvlakk Solvent: Een sterke lak op solventbasis die je vloer een mooie glans geeft en beschermt tegen slijtage.

Jotun Trestjerner Gulvlakk WB: Een watergedragen blanke lak die snel droogt en weinig geur afgeeft. Perfect voor binnengebruik.

Jotun Trestjerner Gulvmaling: Deze vloercoating is bijzonder geschikt voor houten vloeren en biedt een hoge slijtvastheid. Duizenden kleuren mogelijk.

*** lees verder onder de foto ***

Verf op een geordende manier

We zien het te vaak: vloeren waar de verf kriskras op is aangebracht. Op de ene plek zit veel, op de andere weinig, en soms lijkt het wel alsof de schilder rondjes heeft gedraaid. Dit is niet mooi. Ook maakt het de vloer kwetsbaar. Breng de verf aan met een roller of kwast. Werk in lange banen, of in vierkante vakken en zorg voor een gelijkmatige verdeling van de verf. Rol altijd in dezelfde richting en vermijd te dikke lagen verf. Volg de verbruikscijfers op de verpakking. Als je 10 m2 kunt doen met 1 liter, dan zorg ook dat je na 10 m2 niets meer hebt. Gebruik een kwast voor de randen: Dit geeft je meer controle, voorkomt spetters op de muren en zorgt voor strakke lijnen.

Schuren tussen de lagen

Breng altijd minimaal twee lagen verf aan. Voor een extra glad resultaat kun je de vloer licht opschuren tussen de verflagen door. Dit verwijdert eventuele oneffenheden en zorgt voor een strakke afwerking. Vergeet niet om de vloer daarna stofvrij te maken. Schuren is niet altijd nodig, maar zeker aangeraden als er meer dan drie dagen tussen de eerste en tweede laag verf zit.

Het verven van een houten vloer geeft je huis een nieuwe uitstraling. Met de juiste voorbereiding, keuze van verf, en techniek kun je een prachtig resultaat bereiken dat jaren meegaat.

Bel of mail voor persoonlijk advies

Wil je meer weten over de producten die we hebben genoemd of heb je persoonlijk advies nodig? Neem dan contact op met Vloeren Coatings op telefoonnummer +31(0)626839279 voor vrijblijvend en persoonlijk advies. Of gebruik ons contactformulier.