Polyurethaan in vloercoatings

Polyurethaan, afgekort PU, is een kunststof die behoort tot de familie van polymeren. We komen het onder meer tegen in veel vloercoatings en vloerverf. Het is een veelzijdig, plooibaar en toch zeer stevig materiaal met een lange levensduur.

Wat zijn de kenmerken van polyurethaan vloercoatings?

Polyurethaan vloercoatings geven de vloer een grote hardheid. Daarnaast zijn ze warmtebestendig, zeer krasvast en verkleuren ze niet of nauwelijks onder invloed van UV-licht. Dit maakt PU-verf uitermate geschikt voor gebruik binnenshuis, onder meer voor beton- en anhydrietvloeren, maar ook op tegels, vinyl, linoleum en vloeren met vloerverwarming. Ook autolakken hebben vaak polyurethaan als hoofdbestanddeel. Omdat PU chemisch resistent is en vloeistofdicht is het ook geschikt voor toepassing in fabrieken en commerciële ruimtes.

Polyurethaan wordt behalve in verf ook verwerkt als isolatiemateriaal, bekleding van meubels, schoenzolen, wieltjes, sportkleding, lijm, vulling van matrassen en nog veel meer. We komen het tegen als alternatief voor leer en rubber. Evenals epoxy wordt PU veel gebruikt als basis voor gietvloeren.

Wanneer gebruik je een polyurethaan coating?

Wanneer je een duurzame, chemisch resistente waterdichte oplossing zoekt die niet vergeelt door zonlicht en warmte. PU is flexibeler dan epoxy en wordt veel thuis en in bedrijfsruimtes toegepast. De coating is iets minder hard dan een epoxy coating maar even slijtvast. Ideaal om oudere gietvloeren mee over te schilderen. Egalinevloeren, zandcementdekvloeren maar ook anhydrietvloeren kunnen hier mee geschilderd worden.

Vloeren met vloerverwarming werk je het beste af met een 1 of een 2-componenten-PU-coating. Denk ook aan de wanden van uw badkamer. Door deze af te werken met een 2-componenten-PU-verf maakt u de wand volledig vloeistofdicht en heeft u geen tegels meer nodig. Dit geeft een totaal andere uitstraling dan traditionele tegels.

Hoe moet je PU-coatings aanbrengen?

PU-vloercoatings bestaan meestal uit 2 componenten, die voor gebruik moeten worden gemengd. Het aanbrengen gaat gemakkelijk, want PU-verf vloeit goed. Ook de droogtijd is relatief kort. Dit soort verf moet voor een optimale dekking en duurzaamheid in minimaal twee lagen worden aangebracht. Vooraf dient de vloer te worden voorbehandeld. In de meeste gevallen bestaat de voorbehandeling uit schoonmaken, schuren en een primer (hechtlaag) aanbrengen.

De producten zijn veilig in gebruik en geven geen gevaarlijke geurhinder. Ventileren tijdens en na het verven is wel aangeraden, omdat het de droogtijd verkort. Aan keuze geen gebrek, want coatings met polyurethaan zijn in haast alle RAL- en NCS-kleuren verkrijgbaar.

Kan een polyurethaan coating over een epoxy coating heen?

Ja. Dit kan. Andersom niet. Zorg ervoor dat de oude laag altijd eerst goed vetvrij gemaakt is met een goede ontvettende zeep. Na het ontvetten schuren met korrel 180 en dan kan u de nieuwe laag aanbrengen.