Voorbehandeling van vloeren

De voorbehandeling van vloeren is zeer belangrijk voor een goed eindresultaat. Vloercoatings kunt u niet zomaar op de vloer aanbrengen. In de onderstaande werkwijzer geven we aan welke stappen u het beste kunt doorlopen alvorens u van start gaat. Dit is een algemene werkwijzer bij vloerverf. Bij elk type ondergrond zijn er verschillen. Die vindt u dan in de specifieke werkwijzer voor die vloertypes. 

Waaruit bestaat de voorbehandeling van vloeren in het algemeen?

  • Met ondergrond bedoelen we de laag die in contact komt met de nieuwe vloercoating. Dus, als er al een coating op een betonvloer zit, is niet de betonvloer de ondergrond maar de oude vloercoating. Als er een laag cementsluier laag op een cementdekvloer zit is die cementsluier laag de ondergrond en niet het cementdek. Het goed begrijpen van de ondergrond is essentieel voor een goede hechting.

  • Een vloer moet droog zijn voor u gaat verven. Gaat het om nieuwe betonvloeren, dan moeten deze vier tot zes weken drogen. Controleer het vochtgehalte voordat u begint met het schilderwerk. Plak op een aantal plaatsen een vierkante meter plastic folie op de vloer. Zorg dat ze luchtdicht zijn. Bevestig met tape. Verwijder de folie na 48 uur. Is het plastic droog, is de vloer geschikt om te behandelen. Is er vocht onder het plastic folie aanwezig, kan de vloer nog niet behandeld worden. Vocht vanuit de ondergrond kan de hechting van de coating negatief beïnvloeden.

  • Zet vloerverwarming, indien aanwezig, op tijd uit. En kies een geschikte dag om te verven. Let hierbij op vochtigheid en temperatuur. Het mag niet te koud zijn, maar ook niet te warm. Zie de technisch datasheet van een product voor aanbevelingen.

  • Zorg dat de gehele vloeroppervlakte vrij is om op te werken. U wilt niet dingen verplaatsen tijdens het verven of drogen. Een lege vloer werkt het beste.

  • Meet de exacte oppervlakte uit in m2. U moet de hoeveelheid m2 exact weten om te weten hoeveel coating u nodig hebt. Het verbruik per m2 varieert per product. Ook dit vindt u op het blad met productinformatie. Houd u aan de aanbevelingen. Een te dikke laag is niet goed, een te dunne evenmin.

  • Inspecteer de vloer op beschadigingen en ernstige verontreinigingen.

  • Verwijder hardnekkige vet-, was-, vuil- en olieplekken. Wees hier zeer grondig in. De ondergrond moet echt schoon zijn, ander hecht vloercoating niet goed. Pak eerst de vuile of vette plekken aan. Pas later wordt de vloer als geheel gewassen.

  • Repareer gaten en scheuren. Een goede voorbehandeling is belangrijk voor een mooi eindresultaat. Bovendien voorkomt u zo dat coating te diep in de vloer doordringt. In de werkwijzers voor de diverse vloertypes leest u waarmee u het beste kunt repareren. Doe dit voordat u gaat schuren. Dan ziet u later minder van de reparatie.

  • Is de vloer hard of gesloten, en zo ja, hoe hard en dicht? Dit is van invloed op het absorptievermogen. Een open grindvloer zuigt een deel van de coating op, wat het verbruik beïnvloedt. Een harde gesloten vloer geeft de coating amper kans om zichzelf vast te grijpen. Voorbeeld: een harde tegelvloer neemt geen verf op en stelt daarom specifieke eisen aan de primer.

  • Vloercoating moet kunnen hechten. Daarom moet er een hechtlaag worden gecreëerd. Dit kan door schuren, stralen, strippen, etc. Ook een primer als eerste laag draagt bij aan de hechting. Het behoort tot de voorbehandeling en het is een fundamentele stap in de applicatie van vloercoating. De beste aanpak verschilt per ondergrond en vindt u in de specifieke werkwijzers.

  • Vloercoatings hebben maar een beperkt opvulvermogen. Nadat de coating is aangebracht, is ze dus ongeveer even strak en egaal als daarvoor. De structuur van de vloer blijft gelijk na het schilderen alleen hij wordt dekkend en effen van kleur. De verf zal de vloer niet "glad trekken". Is de vloer nog ruw en vol oneffenheden en wilt u liever een strakke, gladde vloer, dan kan het raadzaam zijn om de vloer te egaliseren met egaline. 

  • Zijn al deze voorbereidende klussen gedaan, dan moet er nog eens worden schoongemaakt. Gebruik hiervoor een speciaal vloerreinigingsmiddel. Laat de vloer drogen en haal overtollig water weg met waterstofzuiger.

  • Nadat de vloer droog is en eventueel geschuurd moet u de vloer stofvrij maken. Dit kan gewoon met een stofzuiger.

  • Plak af wat niet gedekt mag worden. Wees nauwkeurig. Voorkom dat afplaktape helemaal besmeurd wordt met verf, want dan kunt u een deel van de coating beschadigen als u de tape lostrekt. Tape altijd licht insnijden alvorens los te trekken.

  • Voor u start met applicatie, zorg dat u alle benodigdheden in huis heeft. Rollers, blikken, verfmixer, afplaktape, etc.

  • Gebruikt u een 2-componentenproduct, bepaal dan hoeveel u denkt in één keer te kunnen verven. Controleer het verbruik per m2. Stem hierop de hoeveelheid te mengen verf af. Het mengen van 2-componentencoatings doet u mechanisch met een verfmixer op een boormachine. Houd ook rekening met de potlife: de tijd die u hebt om verf te verwerken voordat deze is uitgehard. U vindt deze info op de technische datasheets.

  • Start met het aanbrengen van de coating. De eerste laag zuigt zich dieper in de vloer en het verbruik is daardoor hoger dan bij volgende lagen.

  • Controleer op de technische datasheet wanneer de eerste laag beloopbaar is. Staat er bijvoorbeeld 12 uur, dan kunt u na 12 uur de tweede laag doen. Zorg ervoor dat de tweede laag erop zit voordat de eerst is uitgehard. Dus wacht niet te lang met de tweede laag. De eerste laag gaat dan een betere hechting met de tweede laag aan.

  • Zorg tijdens en na het verven voor genoeg ventilatie.

  • Maak het materiaal schoon. Gebruik voor elk laag een nieuwe roller.

Hebt u nog vragen over voorbehandeling van vloeren of het aanbrengen van vloercoatings? Bel gerust: 06 26 839 279.