Is een primer voor een garagecoating echt nodig?

Moet ik een primer of hechtlaag aanbrengen bij onze garagevloer? Het is een goede vraag. U wilt immers het beste resultaat maar zit niet te wachten op hogere kosten of dubbel werk.

In veel gevallen is een primer, ook wel hechtlaag genoemd, absoluut noodzakelijk. In de praktijk wordt een primer meestal aangebracht bij een nieuwe betonvloer. Deze is namelijk nog niet behandeld en is vaak te poreus om de vloercoating direct aan te brengen. Een hechtlaag is dus voor nieuwe vloeren zeker aangeraden.

Primer voor uw garagevloer

Ook kan een primer worden aangebracht over een bestaande en reeds behandelde garagevloer. De primer dient dan als een soort tussenlaag. Laat u hierover vooraf wel goed informeren, het is namelijk niet altijd mogelijk om de primer over bestaand schilderwerk aan te brengen. Veel hangt af van de eerder gebruikte verfsoort. Wij adviseren u graag persoonlijk als u hierover vragen hebt.

Welke primer voor uw garagecoating?

  • Wij adviseren de Inno Vloerprimer 1K. Dit is een transparante 1-component primer voor vloeren die normaal belast worden. Het wordt toegepast als eerste (grond)laag op een onbehandelde ondergrond. Als u een vloer transparant wilt afwerken, dan gebruikt u deze primer als basis. Deze vloerprimer heeft namelijk de unieke eigenschap dat hij totaal niet verdonkert waardoor er nagenoeg geen rolbanen zichtbaar zullen zijn.
  • Bij zwaardere belaste en/of professioneel gebruikte vloeren adviseren we de Inno Vloerprimer 2K. Deze is ook zeer geschikt als grondlaag in natte ruimtes, en kan op vrijwel alle ondergronden. Het is niet geschikt voor een transparante afwerking. Vloerprimer 2K een watergedragen 2-componentenprimer op basis van epoxyhars. De primer is dampdoorlatend, vloeistofdicht, slijtvast, sneldrogend en kan binnen en buiten toegepast worden. 

Wanneer is een primer (niet) nodig?

Er zijn situaties waarin primers voor garagevloeren niet nodig zijn. Het middel is bedoeld voor ondergronden die niet eerder zijn behandeld. Dit zijn meestal nieuwe vloeren. Deze zijn poreus en hebben nogal eens een oppervlak dat instabiel of oneffen is. Uiteraard moet het beton wel droog zijn voor u de grondverf erop zet. Als vuistregel geldt dat nieuwe betonvloeren een week of zes moeten drogen voordat u de garagevloer primer aanbrengt.

Is uw garagevloer eerder behandeld, is een primer niet altijd noodzakelijk. Het ligt in dit geval aan de kwaliteit van de bestaande vloer. Is de aanwezige verf niet al te best, kunt u overwegen om een primer als tussenlaag aan te brengen. Hierover advies inwinnen bij een specialist is aanbevolen.

Wat doet een garagevloerprimer?

Wat doet een primer precies voor een garagecoating? Het middel dringt gemakkelijk door in de openingen van het beton. Zo legt het een verbinding met de toplaag. Het geeft de garagecoating als het ware houvast. Bovendien voorkomt de primer dat de vloerverf wegzakt in het beton. De vloer absorbeert minder en de coating blijft beter zitten.

De hechtlaag die u met primer aanbrengt, heeft bij een garagevloer een drieledige werking:

1) Versteviging van de onderlaag

De hechtlaag dring dieper dan de reguliere toplaag door tot in de poriën van de betonvloer en zorgt daarmee voor een nog sterkere oppervlakte.

2) Voorkomt zuigende werking van de betonvloer

Een nieuwe onbehandelde betonvloer is nog poreus. Door een primer aan te brengen creëert u een filmlaag welke de ondergrond als het ware afsluit. Daardoor wordt het instabiele oppervlakte van de betonvloer afgesloten. Bijkomend financieel voordeel is dat de betonvloer niet meer van de coating absorbeert dan noodzakelijk. Zonder primer onttrekt de vloer alle vloeistof aan de topcoating. De coating wordt dan gaandeweg poeder.

3) Hechting met de toplaag van de garagecoating

De primer is zo ontwikkeld dat er een superieure hechting zal ontstaan indien deze in combinatie wordt gebruikt met een coating. Het verankert zich als het ware aan de betonvloer en geeft een enorm stevig houvast aan de toplaag. Let u vooral op dat u de betonvloer voldoende laat drogen en uitharden!

Vragen over primers bij een garagecoating?

Heeft u vragen over het aanbrengen van een primer of hechtlaag over een nieuwe betonvloer of over bestaand werk?

Voor vrijblijvend advies of een offerte kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier