Moet u een hechtlaag of primer toepassen bij een garagecoating?

Moet ik een primer of hechtlaag aanbrengen bij onze garagevloer? Het is een goede vraag. U wilt immers het beste resultaat maar zit niet te wachten op hogere kosten of dubbel werk.

In veel gevallen is een primer, ook wel hechtlaag genoemd, absoluut noodzakelijk. In de praktijk wordt een primer meestal aangebracht bij een nieuwe betonvloer. Deze is namelijk nog niet behandeld en is vaak te poreus om de vloercoating direct aan te brengen. Een hechtlaag is dus voor nieuwe vloeren zeker aangeraden.

Primer voor uw garagevloer

Ook kan een primer worden aangebracht over een bestaande en reeds behandelde garagevloer. De primer dient dan als een soort tussenlaag. Laat u hierover vooraf wel goed informeren, het is namelijk niet altijd mogelijk om de primer over bestaand schilderwerk aan te brengen. Veel hangt af van de eerder gebruikte verfsoort. Wij adviseren u graag persoonlijk als u hierover vragen hebt.

De hechtlaag die u met primer aanbrengt, heeft bij een garagevloer een drieledige werking:

1) Versteviging van de onderlaag

De hechtlaag dring dieper dan de reguliere toplaag door tot in de poriën van de betonvloer en zorgt daarmee voor een nog sterkere oppervlakte.

2) Voorkomt zuigende werking van de betonvloer

Een nieuwe onbehandelde betonvloer is nog poreus. Door een primer aan te brengen creëert u een filmlaag welke de ondergrond als het ware afsluit. Daardoor wordt het instabiele oppervlakte van de betonvloer afgesloten. Bijkomend financieel voordeel is dat de betonvloer niet meer van de coating absorbeert dan noodzakelijk. Zonder primer onttrekt de vloer alle vloeistof aan de topcoating. De coating wordt dan gaandeweg poeder. Wij adviseren de Inno Vloerprimer 1K of als u een epoxyvloer hebt, de Inno Vloerprimer 2K.

3) Hechting met de toplaag van de garagecoating

De primer is zo ontwikkeld dat er een superieure hechting zal ontstaan indien deze in combinatie wordt gebruikt met een coating. Het verankert zich als het ware aan de betonvloer en geeft een enorm stevig houvast aan de toplaag. Let u vooral op dat u de betonvloer voldoende laat drogen en uitharden!

Voor een primer of hechtlaag geld hetzelfde als voor een garagevloercoating u kunt deze namelijk pas aanbrengen zodra de vloer goed is gedroogd. Als algemene regel hanteren wij een droogtijd van 1 centimeter per week.

Heeft u vragen over het aanbrengen van een primer of hechtlaag over een nieuwe betonvloer of over bestaand werk?

Voor vrijblijvend advies of een offerte kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier