Parket in nieuwbouw beschermen: wat is het beste?

Parket in nieuwbouw heeft bescherming nodig. Je wilt de vloer immers lang mooi houden. Er zijn twee manieren om parket duurzamer te maken: oliën en coaten. Ons advies: een coating is de beste oplossing.

Parketvloeren zien we vooral in woningen, maar ook wel in kantoren. Parket is er in vele soorten, maar is uiteraard altijd op houtbasis. Het geeft warmte, zowel letterlijk als figuurlijk. Die warme uitstraling wil je graag behouden. Hout is van zichzelf heel duurzaam. Toch is het gevoelig voor slijtage. Ook kunnen vloeistoffen in het hout dringen en plekken veroorzaken. Parket in nieuwbouw verdient daarom extra bescherming.

Twee opties voor parket in nieuwbouw

Om parketvloeren langer mooi te houden kan je voor de volgende methodes kiezen:

  • Parket oliën: je brengt een olielaag aan. Deze geeft glans en maakt het parket donkerder. Is relatief goedkoop, maar het verandert het uiterlijk van de parketvloer en moet regelmatig herhaald worden om de vloer doorlopend te beschermen.
  • Parket coaten: met een matte, transparante coating voor houten vloeren maak je het parket niet donkerder, houd je dezelfde pure look die je direct na het schuren hebt, terwijl je toch langdurige bescherming krijt.

Onze ervaring is dat mensen pas geschuurd parket het mooist vinden. Door de juiste vloercoating te gebruiken, zoals Inno Houtenvloer Coating, blijft dit uiterlijk behouden.

Werkwijze vloercoating voor parket

  • Maak het parket eerst goed schoon.
  • Schuur de vloer op met een parketschuurmachine. Voor parket in nieuwbouw adviseren we korrel 160. Lees meer over een parketvloer schuren.
  • Even stofzuigen, dan randen en plinten afplakken.
  • Breng de eerste laag vloercoating aan. De tweede laag kan een dag later.
  • Een primer is alleen nodig bij sterk zuigende houtsoorten zoals beuken of essen. Bel ons bij vragen hierover.

Meer details vind je in onze werkwijzer parket verven.

Wil je gericht advies over het verven van parketvloeren in nieuwbouw, bel ons dan voor meer informatie: 06 268 392 79.