Werkwijzer en producten voor parket verven

Gaat parket verven, dan kunt u kiezen uit transparante lak, olie of dekkende verf. Parketvloeren bestaan uit houten vloerpanelen met alle bekende eigenschappen van hout. Dus kunnen ze krimpen en uitzetten door temperatuurschommelingen. Vloercoatings voor parket moeten hiermee om kunnen gaan. Hier leest u welke producten wij aanraden voor parketvloeren. Parket verven is niet moeilijk en kunt u zelf doen. Gewoon de instructies volgens. U kunt echter ook uitbesteden aan een schildersbedrijf. Advies nodig? Bel gerust!

Planning voor parket verven

Reken voor het verven van parket minimaal twee dagen: een dag voor elke laag. Is de ondergrond sterk zuigend en nog niet eerder behandeld, dan adviseren we vooraf een primer aan te brengen. Dit vergt een extra dag. Onze transparante Inno Houten Vloer Coating is na zes uur beloopbaar, maar pas na een week volledig belastbaar.

parket verven

Aanbevolen producten voor parket verven

Vanwege de bijzondere “levende” eigenschappen van hout, moet u een elastische vloercoating gebruiken. Deze beweegt als het ware met het hout mee wanneer het uitzet of krimpt. Kies voor een sterk en duurzaam product zijn, omdat hout gevoeliger is voor krassen en overbelasting.

Inno Houtenvloer Coating: topklasse transparante vloercoating waarmee uw hout er ook echt als hout blijft uitzien. U brengt een zeer matte, niet vergelende laag aan die het hout perfect beschermt. Stoot water af en is chemisch resistent. Watergedragen coating en dus thuis te verwerken. Twee componentenverf: moet vooraf mechanisch worden gemengd.

Inno Coatings Topcoat 1K Kleur: watergedragen vloercoating, voor als u een dekkende coating zoekt voor houten vloeren. Prima toepasbaar op hout. Mat, elastisch en niet vergelend. Vrij van oplosmiddelen. Deze verf bestaat ook als 2-componentencoating voor vloeren die zwaar belast worden.

Populaire kleuren voor een parketvloer zijn:

Transparant RAL 9016 NCS 0502-Y RAL 1015

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

In onze handleiding voor vloerverf leest u alles over het aanbrengen van coating op parketvloeren en andere ondergronden, de materialen, voorbereidende werkzaamheden en veel meer. Neem altijd de productinformatie door (ook te vinden in onze webshop).

Inspectie en voorbehandeling

Parket verven vraagt een goede voorbereiding. Inspecteer de parketvloer vooraf op beschadigingen. Barsten en gaten herstelt u met een houtvulmiddel of plamuur. Zorg ervoor dat de ondergrond schoon is en grondig ontvet. Ook waslagen moeten worden verwijderd. Schuren is altijd aangeraden en verbetert de hechting van de vloercoating op hout. Voor nieuwe vloeren adviseren we schuurpapier korrel 160.

Heeft u een...

Eerder geverfde parketvloer: Als de verf nog in goede conditie is (dus nergens loslaat), hoeft u de oude laag niet te verwijderen. Wel goed reinigen en schuren voordat u nieuwe houtverf of lak aanbrengt.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gebruik een kortharige, harde vachtroller. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren in houten vloeren met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. Deze is ook toepasbaar op hout. Laat de aangebrachte Vloerfix drogen en schuur het oppervlak daarna licht op.

Belangrijk om rekening mee te houden

 • Vloercoating aanbrengen op parket is niet moeilijk, maar toch kan het fout gaan als u niet de instructies volgt. Lees daarom altijd de technische info en handel ernaar. Bezoek ook onze veelgestelde vragen en handleiding.
 • Vooraf schuren is belangrijk bij parket verven. Het zorgt voor een goede hechting. Gebruik hiervoor een parketschuurmachine. Voor nieuwe parketvloeren adviseren we korrel 160, bij eerder behandeld hout is korrel 100 voldoende.
 • Gebruik een stofzuiger om het schuurstof weg te halen.
 • Plak de randen en plinten af die u niet mee wilt schilderen. Gebruik hiervoor goede kwaliteit schilderstape, te vinden in de vakhandel.
 • Is de ondergrond sterk zuigend, zoals bij beuken of essen, raden we voorbehandeling met een primer aan. Hebt u vragen hierover, raden we aan even met ons te bellen. Bij parket op basis van harde soorten als eiken kunt u gelijk een sterke PU-coating aanbrengen.
 • Inno Houtenvloer Coating is 2-componentenverf op PU-basis (polyurethaan). Het ene component is verf, het andere verharder. Voor gebruik moet u deze mechanisch mengen. Dit doet u met een spindel (verfmixer) op een boormachine.
 • Alle 2-componentencoating heeft een beperkte verwerkingstijd: de tijd tussen het mengen en het moment waarop de verf te zeer is ingedikt om nog te kunnen aanbrengen. Meestal is dit ongeveer twee uur. Meng dus niet meer dan u in deze tijd kunt verven.
 • U kunt vloercoating op hout aanbrengen met gewone rollers en kwasten. Gebruik voor het grote werk een roller, voor de hoeken een kwast. Let op de kwaliteit. De haartjes van de kwast mogen niet in de verf achterblijven.
 • Let altijd goed op de droogtijden, tussen twee lagen en erna.
 • Gebruik een nieuwe roller voor elke laag 2-componentenverf.
 • Hoewel u een dag later al over de geverfde parketvloer kunt lopen, moet u 5 tot 7 dagen wachten voordat de coating voldoende is uitgehard. Houd hier rekening mee. Ga niet meteen met meubels schuiven.
 • Volg het op de website aanbevolen verbruik. Op die manier brengt u de coating voldoende dik aan, en ook niet te dun.
 • Hebt u nog parketcoating over, breng deze dan naar het inzamelpunt voor klein chemisch afval.

Vloercoatings bestellen voor parket

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben over parket verven, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.