Parketvloer schuren: zo doe je dat

De parketvloer schuren doe je meestal als voorbehandeling voor een verfklus. Parket verven met vloercoatings is dan ook heel goed mogelijk. Zonder voorbehandeling neem je echter een risico.

Schuren kan om meerdere redenen. Het licht aan wat je wilt bereiken. Een houten vloer kaal schuren is een goede manier om een versleten vloer weer helemaal mooi te krijgen. Eventueel kan je hem hierna lakken of in de olie zetten.

Ziet de vloer er nog goed uit maar wil je gewoon een nieuwe laag erop zetten, kan het voldoende zijn om de parketvloer alleen lichtjes te schuren, om een ruw hechtingslaagje voor de coating te krijgen.

Een parketvloer schuren lukt het best als de vloer vooraf is schoongemaakt. Het is met name belangrijk dat het hout vetvrij is. Vet kan de hechting flink belemmeren. Het nadeel is dat vetvlekken niet altijd zichtbaar zijn. Gebruik daarom een professionele ontvetter zoals Inno Vloerreiniger. Deze is krachtig en lost ook het vet op dat wij niet zien.

Korrelgrootte bij parketvloer schuren

Ga je een parketvloer schuren, is de korrelgrootte belangrijk. Hoe hoger het getal van het schuurpapier hoe fijner de schuurkorrel is. Soms gebruik je meerdere korrelgroottes achter elkaar op dezelfde vloer. Zo kan het zijn dat je start met korrel 80. Dit is een goede grootte om 2-componentenverf weg te schuren.

Nadat de lak verwijderd is schuur je de vloer nog eens met korrel 180 of 240. Deze fijnere korrel zorgt dan voor een gelijkmatig ruw hechtingslaagje voor de vloercoating. Een parketschuurmachine werkt het snelst en kan je huren bij bouwmarkten en verhuurbedrijven van gereedschap.

Schuur altijd een klein stukje van de vloer op proef om te kijken wat het resultaat is. Het voorbewerken van een oppervlakte is vaak meer werk dan het schilderen zelf. Hoe meer aandacht je besteedt aan de voorbehandeling, hoe mooier het eindresultaat wordt. Lees meer in onze werkwijzer parket verven.

Meer weten over parketvloeren schuren en verven?

Bel ons op +31(0)6 2683 9279 voor meer informatie over het behandelen van parket of houten vloeren, of raadpleeg onze handleiding voor vloercoatings.