Betonlook maken voor een pleistervloer

Met een betonlook behoudt een pleistervloer zijn ruwe uitstraling. Maar hoe maak je zo'n betonlook? We leggen het hieronder uit.

Allereerst, een pleistervloer mag je nooit onbehandeld laten. Dit soort vloeren zien er robuust uit, maar ze zijn kwetsbaar. Zo zijn pleistervloeren gevoelig voor vocht. Ook zijn ze allesbehalve vuilbestendig. Je ziet er alles op. Door een vloercoating aan te brengen voorkom je problemen.

Mogelijkheden met vloercoatings

Vloercoatings kunnen dekkend zijn, waarbij alles in een effen kleur wordt geschilderd, maar ook transparant. Met een transparante vloercoating maak je in een handomdraai een stoere betonlook. Niet alleen ziet dit er mooi en trendy uit, het is ook voordelig. De kosten voor een primer en een toplaag bedragen ongeveer 7 euro per vierkante meter. Een goedkopere oplossing voor een duurzame afwerking van een pleistervloer is er niet.

Een vloercoating is flexibel. Je kunt er later altijd overheen schilderen, bijvoorbeeld in een (andere) kleur. Ook kan je er later een vloerbedekking overheen aanbrengen, mocht je de betonlook beu zijn. Ideaal dus voor nieuwbouw.

Betonlook voor pleistervloer in 6 stappen

  1. Controleer het vochtgehalte van de vloer (onze handleiding voor vloercoatings vertelt hoe dat moet). Een nieuwe pleistervloer heeft een droogtijd nodig van een week bij 10 mm vloerdikte.
  2. Maak de vloer goed schoon. Gebruik bij voorkeur een professionele industriële zeep. Deze geeft het beste resultaat.
  3. Schuur de pleistervloer. Gebruik hiervoor een parketschuurmachine, korrel 120. Haal het stof weg met een stofzuiger.
  4. Breng een laag Inno Vloerprimer 1K aan. Zijn er na de eerste laag rolbanen te zien, breng dan een tweede laag aan. Hierdoor verdwijnen de rolbanen normaal gesproken.
  5. Inno Topcoat 2K Transparant is de meest geschikte vloercoating voor een betonlook op een vloer die zwaar belast wordt. Deze verf vergeelt niet en kan ook op vloerverwarming. Omdat het een 2-componentenverf is, moeten de twee componenten direct voor gebruik mechanisch gemengd worden. Dit doe je met een boormachine. Hierna heb je een uur om de verf aan te brengen.
  6. Meng een dag later de hoeveelheid coating die je nodig hebt voor de tweede laag, en breng deze vervolgens aan.

Volg altijd de instructies bij de producten. Dan kan er niets misgaan. Hier is onze werkwijzer pleistervloer verven met nog meer details.

Nog vragen over het maken van een betonlook op pleistervloeren? Persoonlijk advies nodig over de juiste vloercoatings? Bel ons dan op 06 268 392 79.