Werkwijzer en producten voor pleistervloer verven
Een pleistervloer verven geeft duurzaamheid en maakt de vloer mooier. U doet het met onderstaande vloercoatings. Een pleistervloer is een toplaag van cementpap, aangebracht op een cementdekvloer. Vroeger kwamen we dit soort vloeren tegen in loodsen, nu worden ze vanwege de stoere look ook thuis gelegd. Ze hebben een ruwe uitstraling, maar zijn van zichzelf niet vochtwerend en vuilbestendig. Een pleistervloer coaten is daarom aangeraden.
Op deze pagina vertellen we welke producten hiervoor geschikt zijn. Een pleistervloer verven kunt u gemakkelijk zelf doen, maar ook uitbesteden aan een schildersbedrijf. Advies nodig over onze producten? Bel gerust!
Pleistervloer verven: planning
Het aanbrengen van vloercoating op een pleistervloer duurt drie dagen: een dag voor de primer, twee dagen voor de twee toplagen. Hierna volgen nog enkele dagen droogtijd waarin de vloer wel al beloopbaar is. Na vijf tot zeven dagen is een gecoate pleistervloer volledig belastbaar.
Aanbevolen coatings voor pleistervloer verven
Een pleistervloer moet eerst worden voorzien van een primer. Deze sluit af en geeft een hechtlaag. Daarna volgt de afwerking met twee lagen topcoating.
Inno Vloerprimer 2K: Transparante, sneldrogende 2-componentenprimer. Dicht zuigende ondergronden sterk af en geeft een uitstekende hechting van de toplaag. Na tien uur overschilderbaar.
Inno Topcoat 2K Kleur: Zeer sterke, chemisch resistente betoncoating, ideaal voor zwaar belaste vloeren. Ook warmtebestendig en een aanrader voor vloeren met vloerverwarming. Slijtvast en gemakkelijk schoon te houden. Leverbaar in dekkende kleuren.
Inno Topcoat 2K Transparant: 2-componenten vloercoating voor zwaarbelaste vloeren en diverse vloertypen. Transparant, watergedragen, oplosmiddelvrij en op basis van polyurethanen. Zeer geschikt voor vloerverwarming en vloeren met direct zonlicht.
(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding
In onze handleiding voor vloercoatings leest u alles over het aanbrengen van coating op pleistervloeren en cementdekvloeren, de benodigdheden, voorbehandeling, werkwijze en veel meer. Neem tevens de technische productinformatie bij de blikken door (ook te vinden op de website).
Inspectie en voorbehandeling
Inspecteer de vloer grondig. Pleistervloeren zien er voor leken vaak uit als beton, maar zijn zachter. Dit heeft gevolgen voor de voorbehandeling. U mag op pleistervloeren geen diamantschuurmachine gebruiken, maar een gewone (parket)schuurmachine met korrel 100 of 120. U bent er zeker van dat het een pleistervloer is?
Hebt u een...
Nieuwe pleistervloer: Voordat u gaat verven, moet u het vochtgehalte controleren. Voor nieuwe pleistervloeren geldt een droogtijd van 1 week per 10 mm vloerdikte. Tape een stuk plastic op de vloer en haal dit weg na 24 uur. Als er condensdruppels op zitten, is de vloer nog niet droog genoeg.
Eerder geverfde pleistervloer: Een primer is in dit geval niet nodig. U moet wel de vloer opschuren voordat u een nieuwe coating aanbrengt.
Benodigdheden voor vloercoatings
Gebruik een kortharige, harde verfroller voor 2-componentenverf. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.
Reparaties: Herstel gaten en scheuren met een 2-componentenplamuur zoals Inno Vloerfix. Zijn de scheuren groot? Behandel ze voor met vloerprimer. De plamuur krijgt dan een betere hechting.
Belangrijk om rekening mee te houden
- Een pleistervloer verven is niet moeilijk, maar volg wel altijd de technische info bij de coatings en raadpleeg onze handleiding. Problemen achteraf liggen haast nooit aan de producten, maar worden meestal veroorzaakt doordat er bij voorbehandeling of aanbrengen iets fout ging.
- Bij nieuwe vloeren moet u altijd het vochtgehalte meten voordat u aan de slag gaat.
- Ga niet verven als het binnen onder 10 graden of boven 25 graden is. Temperatuur beïnvloedt de droogtijd.
- Zorg ervoor dat vloer schoon, droog, stof- en vetvrij is. Goed schoonmaken is dus belangrijk. Gebruik een professioneel reinigingsmiddel, ook op een nieuwe vloer.
- Hebt u vloerverwarming, neem dan een 2-componentencoating op basis van polyurethaan. Deze is warmtebestendig en vergeelt niet. Bij andere vloerverf is de kans aanwezig dat de buizen van de verwarming doorschijnen.
- De vloerverwarming mag niet aanstaan als u gaat verven. Na de schilderklus mag ze geleidelijk weer worden ingeschakeld.
- Veel mensen kiezen voor een transparante coating op pleistervloeren. Deze laat de structuur en de oorspronkelijke kleur zichtbaar. Hoewel ze een verflaag geeft, blijft de structuur wel voelbaar.
- U moet 2-componentencoating direct voor gebruik mengen. Doe dit met een verfmixer op een boormachine, op een laag roterende stand.
- De potlife (of verwerkingstijd) van 2-componenentverf is beperkt. Dit wil zeggen dat de verf na het mengen binnen ca. 2 uur moet worden aangebracht.
- Begin met verven in de linkerhoek die het verst van de deur ligt. Maak een verticale baan en breng daar overheen een horizontale beweging aan om de verf goed te verdelen. Werk zo naar de rechterhoek. Zorg voor een overlap van 2 cm met elke nieuwe baan.
- De verf moet tijd krijgen om uit te harden. Dit kan tot 7 dagen duren. Daarna kunt u de vloer volledig belasten.
- Goedkopere rollers zijn niet altijd even rond en verliezen vaak pluizen. Kies daarom voor goede kwaliteit rollers en gebruik een nieuwe voor elke verflaag.
- Afplaktapte verwijdert u voor de coating droog is. Zo vermijdt u scheuren en schade aan de verflaag. Snijd de tape met een stanleymes voorzichtig in en trek dan los.
- Hebt u verf over die u niet meer gaat gebruiken, lever deze dan in bij de milieustraat.
Vloercoatings bestellen voor pleistervloeren
Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies over een pleistervloer verven.