Werkwijzer & producten voor plavuizen verven

Plavuizen verven is een snelle en betaalbare manier om een tegelvloer op te frissen. Het kan met de juiste primer en vloercoatings. Vroeger werden met plavuizen typisch Nederlandse tegels van gebakken klei bedoeld. Tegenwoordig is een plavuis synoniem voor allerlei soorten tegels, zowel poreuze als niet-poreuze. Dit laatste maakt een groot verschil bij de productkeuze. In beide gevallen is de voorbehandeling belangrijk. Hier leest u welke vloercoatings wij aanraden voor plavuizen. Het verven van plavuizen kunt u zelf, of door een schildersbedrijf laten uitvoeren. Advies nodig? Bel gerust!

Planning plavuizen verven

Hoe lang de werkzaamheden duren, ligt aan de soort plavuis. Reken bij poreuze plavuizen op twee dagen: een dag voor de primer en eerste toplaag, tweede dag voor tweede laag. Bij niet-poreuze pavluizen rekent u drie dagen: een dag voor de primer, twee dagen voor de twee toplagen. Hierna volgen nog enkele dagen droogtijd. Na een week zijn de plavuizen weer volledig belastbaar.

plavuizen verven

Aanbevolen coatings voor tegels verven

De porositeit van de primer bepaalt welke primer u moet gebruiken. U brengt van een primer echter altijd maar één laag aan. Daarna werkt u af met twee lagen vloercoating. Vaak wordt nog gekozen voor een derde, transparante toplaag als extra bescherming.

Inno Tegelprimer: Unieke primer die voor een extreem goede hechting zorgt op keramische ondergronden zoals plavuizen. Denk hierbij aan keramische en geglazuurde tegels, emaille en glas. De oplossing voor niet-poreuze tegelvloeren. Flinterdun aanbrengen, daarna binnen het uur eerste afwerklaag erop.

Inno Vloerprimer 2K: Transparante, sneldrogende 2-componentenprimer. Dicht zuigende ondergronden sterk af en geeft een uitstekende hechting van de toplaag. Alleen voor plavuizen die sterk poreus zijn.

Inno Topcoat 2K Kleur: Zeer sterke, chemisch resistente betoncoating, zeer geschikt voor tegels. Ook warmtebestendig en een aanrader voor vloeren met vloerverwarming. Slijtvast en gemakkelijk schoon te houden.

Inno Topcoat 2K Transparant: 2-componenten vloercoating voor zwaarbelaste vloeren en diverse vloertypen. Transparant, watergedragen, oplosmiddelvrij. Ook voor vloerverwarming en vloeren met direct zonlicht.

Populaire kleuren voor een plavuizen vloer zijn:

Transparant RAL 9003 RAL 9018 RAL 9001

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

In onze handleiding voor het aanbrengen van vloercoatings leest u alles over vloerverf op plavuizen en andere ondergronden, alle benodigdheden, technieken en nog veel meer. Lees verder de technische productinformatie bij de blikken voordat u begint (tevens te vinden op deze website).

Inspectie en voorbehandeling

Een verfklus hoort te beginnen met een inspectie van de vloer. Bekijk de plavuizen goed. Zijn ze poreus of niet poreus? U kunt erachter komen door een beetje water over de vloer uit te gieten. Trekt het vocht vrijwel gelijk in de ondergrond, is de tegel poreus. Blijft het water mooi liggen als een plasje, dan is de plavuis niet-poreus.

Hebt u...

Poreuze plavuizen: Goed schoonmaken, licht opschuren en dan een vloerprimer aanbrengen.

Niet-poreuze plavuizen: Reinig de vloer grondig met een sterke ontvetter zoals Inno Vloerreiniger. Breng hierna Tegelprimer aan en dan na ongeveer een uur de eerst toplaag vloercoating.

Eerder geverfde plavuizen: Is de vloer eerder geverfd en is de verflaag nog in goede conditie, dan is een primer niet nodig. Wel goed reinigen en het oppervlak lichtjes opruwen met schuurpapier.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gebruik een kortharige, harde vachtroller die bedoeld is voor 2-componentenverf. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. Zijn de scheuren erg groot? Behandel ze dan eerst voor met vloerprimer. De plamuur krijgt dan een betere hechting.

Belangrijk om rekening mee te houden

  • Lees altijd onze handleiding en de technische informatie bij de schoonmaakmiddelen, primers en topcoatings. Op die manier voorkomt u problemen door slecht hechtende verf.
  • Begin bij plavuizen met een check om te zien of de tegel poreus is. Het verschil tussen poreuze en niet-poreuze plavuizen is voor een leek niet altijd te zien. Kijk wat er gebeurt als u een beetje water op de vloer doet. Trekt het erin, is de plavuis poreus.
  • Vet is een belangrijke oorzaak van slecht hechtende verf. Het is daarom essentieel dat u de plavuizen heel grondig ontvet. Gebruik hiervoor een krachtige, professionele ontvetter zoals Inno Vloerreiniger.
  • Houd de klok in de gaten bij het aanbrengen van de tegelprimer. Een uur na de primer moet de eerst toplaag erop, anders verliest de tegelprimer aan kracht en zal de toplaag minder goed hechten.
  • Plavuizen verven in ruimtes met vloerverwarming en veel zonlicht doet u met vloercoatings op basis van polyurethaan. Deze zijn kleurvast en vergelen niet door UV-licht.
  • Gebruikt u 2-componentenverf, dan mengt u de componenten met een verfmixer op een boormachine. Zet het toerental niet te hoog, anders komen er luchtbellen in en wordt de coating moeilijker verwerkbaar.
  • Denk aan de potlife: de verwerkingstijd van 2-componenten. Vloercoatings met twee componenten harden na het mengen snel uit. Vaak hebt u maar twee uur. Meng dus nooit meer dan u binnen twee uur kunt verwerken. Houd hiermee ook rekening als u verf bestelt.
  • Verf de voegen tussen de plavuizen mee. Voegen afplakken gaat nooit helemaal goed.
  • Een extra transparante laag bovenop dekkende coating geeft extra bescherming tegen krassen. Ook blijft de kleur zo langer mooi.
  • Vloerverwarming moet u een dag voor de werkzaamheden uitzetten. Na het verven mag de verwarming geleidelijk weer aan.
  • Verdeel de vloercoating goed over de plavuizen. Start in de linkerhoek van de ruimte die het verst van de deur ligt en werk zo naar rechtsachter. Eerst een verticale baan, dan een horizontale erover heen. Zorg voor een overlap van ca. 2 cm bij elke nieuwe baan.
  • Breng de verf niet te dik, maar ook niet te dun aan. Volg het verbruik zoals aangegeven op de technische datasheet. Is 1 kilo goed voor 10 m2, dan moet u na 5 m2 op de helft van een kiloblik zitten.
  • 2-componentenverf hardt snel uit, ook rollers. Gebruik daarom een nieuwe vachtroller voor elke laag.
  • Wacht u langer dan 3 dagen met de tweede toplaag, moet u de eerste laag lichtjes opschuren voordat u verder gaat.
  • Haal afplaktape weg voordat de vloercoating is uitgehard. Gebruik een stanleymes om de tape in te snijden, wanneer er verf op zit.
  • Resten van vloercoatings zijn chemisch afval en horen niet door het toilet te worden gespoeld.

Vloercoatings bestellen voor plavuizen

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben over plavuizen verven, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.