White wash verven van houten vloer

White wash verven van houten vloer

Al eens gedacht aan het white wash verven van je houten vloer? Het is een prachtige manier om een rustieke elegantie aan je huis toe te voegen. Hier leggen we uit hoe je een vloer white wash verft, welke producten je hiervoor nodigt en hoe je onnodige problemen kunt voorkomen.

Houten vloeren zijn tijdloos en geven een warme uitstraling aan elke ruimte. White wash verven is een techniek waarbij je houten vloeren een lichte, doorschijnende witte afwerking geeft. Dit zorgt voor een subtiele, landelijke uitstraling en benadrukt de nerven en textuur van het hout. Het resultaat is een heldere ruimte die een gevoel van lichtheid en authenticiteit oproept. In tegenstelling tot dekkend verven, waarbij de oorspronkelijke houttextuur wordt verborgen, laat white wash het hout nog steeds doorschemeren.

White Wash vs. Grey Wash

Grey wash is vergelijkbaar met white wash, maar gebruikt grijstinten in plaats van wit. Het geeft een vergelijkbare doorschijnende afwerking, maar is koeler en meer eigentijds. Het kiezen tussen white wash en grey wash hangt af van je persoonlijke voorkeur en de sfeer die je in je huis wilt creëren.

Materialen en voorbereiding

Voordat je begint met het white wash verven van je houten vloer, moet je de juiste materialen bij de hand hebben. Dit begint met white wash verf of beits, verfkwasten, roerstokken, schuurpapier en schoonmaakmiddelen. Bij een groot oppervlak is een parketschuurmachine erg handig.

De vloer moet goed worden gereinigd en, indien nodig, geschuurd om een glad oppervlak te garanderen. Gebruik korrel 160 bij nieuwe vloeren, korrel 100 bij houten vloeren die eerder zijn behandeld. Schuren zorgt ervoor dat de white wash verf gelijkmatig kan worden aangebracht en goed hecht.

White wash verf aanbrengen

Als white wash verf adviseren we Inno Houtenvloer Coating. Dit is een ijzersterke 2-componentenverf die standaard transparant is, maar op aanvraag ook als white wash (of desgewenst grey wash) geleverd wordt. Het is met dit product niet nodig om met twee verschillende soorten verf aan de slag te gaan om het gewenste effect te krijgen. De tweede component in deze coating zorgt bovendien voor extra duurzaamheid.

Bij het aanbrengen van de white wash verf is het wel belangrijk om gedoseerd te werken. Begin met een dunne laag en breng indien nodig extra lagen aan om de gewenste kleurintensiteit te bereiken.

Voorkom problemen met white wash verven

Enkele veelvoorkomende problemen bij het white wash verven van houten vloeren zijn strepen, vlekken en ongelijke kleurverdeling. Deze kunnen worden vermeden door zorgvuldig de instructies bij de verf te volgen en de juiste techniek te gebruiken. Het is aanbevolen om in de richting van de houtnerf te schilderen voor een gelijkmatige uitstraling. Dit voorkomt al veel problemen.

Om je white wash vloer in goede staat te houden, is regelmatig onderhoud cruciaal. Veeg de vloer regelmatig schoon en gebruik bij het reinigen niet te veel water, omdat dit de verflaag kan beschadigen. Viltjes onder meubels voorkomen krassen.

Op zoek naar persoonlijk advies bij het white wash verven van houten vloeren? Bel Vloeren Coatings op +31 (0)6 26 839 279.