Waarom Kiezen voor 2-Componentenverf op een Anhydrietvloer?

Waarom Kiezen voor 2-Componentenverf op een Anhydrietvloer?

Als je een anhydrietvloer gaat verven, is 2-componentenverf een uitstekende keuze. Lees hier waarom dit type verf zo goed werkt op anhydrietvloeren, en hoe je ervoor kunt zorgen dat het resultaat er zowel goed uitziet als langdurig mooi blijft.

Een anhydrietvloer is een veelgebruikte dekvloer die bestaat uit anhydriet (gips) en water. Deze vloeren zijn geliefd vanwege hun uitstekende warmtegeleiding, wat ze ideaal maakt voor vloerverwarming. Ze zijn ook relatief eenvoudig, snel en voor een aantrekkelijke prijs aan te brengen. Echter, het verven van een anhydrietvloer vereist wel aandacht vanwege de specifieke eigenschappen van het materiaal.

De kracht van 2-Componentenverf

2-componentenverf bestaat uit twee delen: de verf zelf en een verharder. Deze twee componenten worden vlak voor gebruik gemengd, wat resulteert in een zeer sterke en duurzame coating. Voor anhydrietvloeren biedt 2-componentenverf verschillende voordelen.

Zo geeft 2-componentenverf een geweldige hechting op poreuze ondergronden, waardoor bladderen nauwelijks voorkomt, mits de verf volgens de instructies is aangebracht. Deze afwerking kan tegen een stootje en gaat jaren mee. Zware belasting, slijtage en chemische stoffen: ze maken weinig indruk op dit soort verf. Dit maakt ze ideaal voor zowel woningen als commerciële ruimtes waar de vloer intensief gebruikt wordt.

Hoewel 2-componentenverf waterdicht is, zijn er varianten die dampdoorlatend zijn. Dit is cruciaal voor anhydrietvloeren, omdat deze vloeren vocht moeten kunnen afgeven om scheuren en andere beschadigingen te voorkomen. Een dampopen verflaag zorgt ervoor dat het vocht in de vloer kan ontsnappen zonder dat de verf loslaat of beschadigt.

*** Lees verder onder de foto ***

2-componentenverf op anhydrietvloer

Verder is 2-componentenverf verkrijgbaar in alle kleuren en diverse glansgraden. Of je nu een glanzende of matte look wilt, er is altijd een variant die aan je wensen voldoet. Dit maakt het eenvoudig om je vloer een persoonlijke en stijlvolle uitstraling te geven.

Het Voorbereiden van een Anhydrietvloer

Een goede voorbereiding is cruciaal. Hier zijn de stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je anhydrietvloer klaar is voor 2-componentenverf:

1. Ondergrond Reinigen

Begin met het grondig reinigen van de vloer. Verwijder alle vuil, stof en vet om te zorgen voor een schone ondergrond. Een schone vloer zorgt voor een betere hechting van de verf.

2. Vloer Schuren

Schuur de vloer lichtjes om een goede hechting te bevorderen. Dit helpt ook om eventuele oneffenheden te verwijderen en de vloer egaler te maken. Gebruik een fijne korrel voor dit proces.

3. Vloer Primeren

Gebruik een geschikte primer die speciaal ontworpen is voor anhydrietvloeren. De primer zorgt voor een betere hechting van de verf en helpt om de zuiging van de vloer te verminderen. Laat de primer goed drogen voordat u verder gaat met de verf. En ja, wij raden ook voor de primer een 2-componentenversie aan, zoals de Inno Vloerprimer 2K.

4. Aanbrengen van de 2-Componentenverf

Meng de 2-componentenverf volgens de instructies van de fabrikant. Breng de verf in gelijkmatige lagen aan met een roller of kwast. Zorg ervoor dat je voldoende tijd tussen de lagen laat voor een goede droging en uitharding. Twee lagen is het minimum voor een goed resultaat. Voor het sterkste resultaten adviseren we twee lagen Inno Topcoat 2K Pro (een ultrakrachtige epoxyverf), gevolgd door de warmtebestendige Inno Topcoat 2K Transparant als extra beschermende coating.

Veelgestelde Vragen over 2-Componentenverf

1. Wat is het verschil tussen 1-componenten en 2-componentenverf?

1-componentenverf bestaat uit één enkele substantie die direct uit de pot kan worden gebruikt. Dit is eenvoudiger in gebruik, maar biedt minder duurzaamheid en hechting dan 2-componentenverf. 2-componentenverf daarentegen bestaat uit een basis en een verharder die gemengd moeten worden voor gebruik, wat resulteert in een veel sterkere en duurzamere coating.

2. Hoe lang duurt het voordat 2-componentenverf volledig uitgehard is?

De uithardingstijd van 2-componentenverf kan variëren, maar over het algemeen duurt het ongeveer 7 dagen voordat de verf volledig is uitgehard. Het is belangrijk om de vloer gedurende deze periode niet zwaar te belasten om te voorkomen dat de verf beschadigt.

3. Kan ik 2-componentenverf zelf aanbrengen, of heb ik een professional nodig?

Hoewel het aanbrengen van 2-componentenverf enige voorbereiding en precisie vereist, is het zeker mogelijk om dit zelf te doen, als je de instructies zorgvuldig opvolgt.

Let op. Niet goed schoonmaken of schuren kan leiden tot slechte hechting. Het gevolg: bladderen of loslaten, wat niet alleen lelijk is maar ook de ondergrond kan beschadigen. Daarnaast kan het gebruik van een niet-dampdoorlatende verf op een anhydrietvloer vochtproblemen veroorzaken, wat kan leiden tot scheuren en structurele schade aan de vloer.

Meer weten over anhydrietvloeren verven?

Heb je nog vragen over het verven van je anhydrietvloer? Neem dan vrijblijvend contact op met Vloeren Coatings via telefoonnummer +31(0)626839279. Ons advies verplicht je tot niets.