Welke Primer is Geschikt voor een Tegelvloer?

Welke Primer is Geschikt voor een Tegelvloer?

Het opknappen van je tegelvloer kan een wereld van verschil maken in je huis. Het verven van vloertegels is relatief goedkoop en kost minder tijd dan een nieuwe vloer: het is de manier om, zonder veel gedoe, een frisse look te creëren. Een cruciale stap is echter het kiezen van de primer. Hier lees je welke primer je moet gebruiken voor jouw tegelvloer en waarom dit zo belangrijk is.

Een primer is broodnodig in haast elke verfklus. Zonder een geschikte primer kan de verf niet goed hechten, wat leidt tot snelle slijtage en afbladdering. Dit is vooral belangrijk bij tegelvloeren die vaak worden blootgesteld aan vocht, vuil en slijtage. Tegels en plavuizen kunnen moeilijker omgaan met verf. Een primer overbrugt dit probleem.

Soorten Tegelvloeren

Er zijn verschillende soorten tegelvloeren, elk met hun eigen eigenschappen en vereisten. We maken onderscheid tussen poreuze en niet-poreuze tegels.

Poreuze Tegels

Poreuze tegels absorberen water en andere vloeistoffen snel. Deze tegels worden vaak buiten gebruikt, maar zijn soms ook binnenshuis te vinden. Voor poreuze tegels is een 2-componentenprimer aangeraden. Deze primer dringt door in de tegel en zorgt voor een stevige hechting van de verf.

Niet-poreuze Tegels

Inno TegelprimerNiet-poreuze tegels hebben een harde, glanzende afwerking die waterafstotend is. Dit type tegels wordt veel gebruikt in badkamers, keukens, maar ook in woonkamers. Voor deze tegels gebruik je een speciale tegelprimer, zoals de Inno Tegelprimer.

Deze primer is ontworpen om te hechten aan de gladde oppervlakken van niet-poreuze tegels, waardoor de verf gelijkmatig kan worden aangebracht en goed blijft zitten. We zien dit soort producten soms ook gebruikt worden voor glas.

Stappenplan Tegels Verven

Het verven van je tegelvloer bestaat uit drie hoofdactiviteiten: voorbehandelen, primer aanbrengen en de vloer coaten.

1. Voorbehandelen van de Tegels

Voor een optimale hechting van de primer en verf is het nodig om de tegels goed schoon te maken en te ontvetten. Gebruik hiervoor een krachtige ontvetter zoals de Inno Vloerreiniger. Vermijd schoonmaakmiddelen die ammoniak bevatten, omdat deze een residu kunnen achterlaten dat de hechting vermindert.

2. Primer Aanbrengen

Voor niet-poreuze tegels breng je de Inno Tegelprimer dun aan met een doek. Deze primer is zeer zuinig in gebruik; met één liter kun je ongeveer 25 vierkante meter behandelen. Het product droogt bliksemsnel. Zorg ervoor dat je binnen een uur na het aanbrengen van de primer de eerste laag vloercoating aanbrengt.

Voor poreuze tegels gebruik je een 2-componentenprimer, die je met een vachtroller aanbrengt. Deze primer heeft een langere droogtijd, dus je moet wachten tot de volgende dag voordat je de vloercoating kunt aanbrengen.

*** lees verder onder de foto ***

3. Vloercoating Aanbrengen

Voor de afwerking van je tegelvloer raden we een hoogwaardige 2-componentenverf aan, zoals Inno Topcoat 2K Kleur. Deze verf is bestand tegen vergeling door warmte en zonlicht. Dit maakt de verf geschikt voor vloerverwarming en ruimtes met veel lichtinval. Meng de componenten A en B direct voor gebruik en breng de verf aan binnen een uur na mengen. Gebruik niet meer verf dan je in deze tijd kunt verwerken. Twee lagen zijn aanbevolen.

Wil je een antisliplaag? Meng dan antislipkorrels in de eerste laag vloercoating. De tweede laag breng je zonder korrels aan. Eventueel kun je een transparante toplaag aanbrengen voor extra bescherming, vooral in druk belopen ruimtes of als je huisdieren hebt.

Veelgestelde Vragen over Tegelvloeren Verven

1. Moet ik mijn tegelvloer schuren voor het verven?

Niet altijd. Voor gladde, niet-poreuze tegels die behandeld worden met een speciale tegelprimer, zoals de Inno Tegelprimer, is schuren meestal niet nodig. Voor poreuze tegels kan licht opschuren de hechting verbeteren.

2. Hoeveel primer heb ik nodig voor mijn tegelvloer?

De benodigde hoeveelheid primer hangt af van het type primer en het oppervlak van je vloer. Voor de Inno Tegelprimer heb je met één liter genoeg voor ongeveer 25 vierkante meter.

3. Kan ik een gekleurde vloercoating aanbrengen zonder primer?

We raden dit af. Het overslaan van de primer leidt bij tegels heel vaak tot slechte hechting en snelle slijtage van de verflaag. Soms is het verleidelijk om geld en tijd uit te sparen en slaan mensen stappen over. Zonder een geschikte primer kan de verf echter snel loslaten, wat leidt tot extra kosten en inspanning om de vloer opnieuw te verven.

Vloeren Coatings geeft raad

Heb je nog vragen over het verven van je tegelvloer of wil je persoonlijk advies? Neem dan contact op met Vloeren Coatings via +31(0)626839279. Of neem hier contact op.