Hoe maak ik een betonlook vloer?

Hoe maak ik een betonlook vloer?

Op zoek naar een vloer die er modern, strak en industrieel uitziet? Een betonlook vloer beantwoordt aan alle criteria. Zelf een betonlook vloer maken is prima te doen voor elke doe-het-zelver. In deze blogpost leggen we stap voor stap uit hoe je van jouw betonlookproject een succes maakt.

Waarom Kiezen Voor Een Betonlook Vloer?

Een betonlook vloer is niet alleen stijlvol, maar ook praktisch. De vloer is eenvoudig schoon te maken, gaat jaren mee en past in vrijwel ieder interieur. Bovendien kun je met de juiste technieken en materialen zelf een hoogwaardige betonlook creëren, zonder de kosten van een professionele vakman.

Met een betonlook bedoelen we hier een transparante coating die de ondergrond zichtbaar laat. Het is alsof je woont (of werkt) op een ruwe vloer. Dit type betonlook is mogelijk op steenachtige ondergronden zoals beton en cementdekvloeren, maar ook op anhydriet- en egalinevloeren.

De Ondergrond Voorbereiden

Een schone en egale ondergrond is cruciaal voor het aanbrengen van een betonlook vloer. Begin met het verwijderen van alle meubels en obstakels uit de ruimte. Reinig de vloer grondig om vuil, stof en vet te verwijderen. Oneffenheden in de vloer moeten worden gladgemaakt door te schuren.

Controleer de vloer op scheuren en beschadigingen. Scheuren en andere beschadigingen in de vloer moeten gerepareerd worden voordat je verder gaat. Gebruik hiervoor een geschikte vulmiddel. Zorg ervoor dat de ondergrond droog is voordat je verder gaat met de volgende stappen.

Het Aanbrengen van de Primer

Een goede primer zorgt ervoor dat de betonlook verf beter hecht aan de ondergrond en voorkomt dat de verf gaat bladderen. Wij raden de Inno Coatings Vloerprimer 1K aan, een hoogwaardige primer die speciaal is ontwikkeld voor betonlook vloeren.

Gebruik een verfroller om de primer gelijkmatig op de vloer aan te brengen. Begin in een hoek van de ruimte en werk systematisch naar de uitgang toe om jezelf niet in een hoek te schilderen. Laat de primer circa 24 uur drogen volgens de instructies op de verpakking. Zie je rolbanen, breng dan een tweede laag primer aan. Zijn er geen rolbanen, dan ben je klaar voor de afwerking.

Het mengen van de Betonlook Coating

Voor het beste resultaat raden we aan om een transparante 2-componentenverf als coating te gebruiken. Wij adviseren de Inno Topcoat 2K Transparant. Deze verf bestaat uit twee delen die gemengd moeten worden voordat je ze kunt aanbrengen, wat zorgt voor een extra sterke en duurzame afwerking.

De componenten moeten voor gebruik mechanisch worden gemengd. Volg de instructies op de verpakking nauwkeurig op. Meng uitsluitend in de aangegeven verhouding. Gebruik hiervoor een schone mengemmer en een boormachine met een verfmixer. Het mengen duurt enkele minuten en lukt het best als de boormachine op een laag toerental draait.

Coating aanbrengen

Gebruik een verfroller of kwast om de betonlook verf aan te brengen. Werk in kleine secties en zorg ervoor dat je de verf gelijkmatig verdeelt. Eventueel kan je voor een extra industrieel effect een spatel of spons gebruiken om textuur aan te brengen. Laat de eerste laag verf drogen volgens de instructies voordat je een tweede laag aanbrengt. Twee lagen geven optimale duurzaamheid.

*** Foto: Pas aangebrachte betonlook op egalinevloer. Zie dit project. ***

Betonlook op egaline

Veelgestelde Vragen over 2-Componentenverf

Waarom kiezen voor 2-componentenverf?

2-componentenverf biedt een aantal voordelen ten opzichte van traditionele verfsoorten. De belangrijkste voordelen zijn de duurzaamheid en de hechting. Door de chemische reactie tussen de twee componenten ontstaat een zeer sterke binding die beter bestand is tegen slijtage en chemicaliën.

Kan ik ook een betonlook krijgen met verf op kleur?

Ben je niet zo tevreden met de natuurlijke kleur van de vloer, kun je een betonlookachtige uitstraling krijgen door tussen de primer en de transparante topcoating een geschikte vloerverf met een kleur aan te brengen. Populaire betonachtige grijstinten zijn RAL 7023 (betongrijs) of RAL 7044 (zijdegrijs).

Hoe lang duurt het voordat 2-componentenverf droog is?

De droogtijd van 2-componentenverf kan variëren, maar meestal kun je rekenen op een droogtijd van 24 uur voor lichte belasting en tot 7 dagen voor volledige uitharding. Het is belangrijk om de ruimte gedurende deze tijd goed te ventileren en zware belasting te vermijden.

Vloeren Coatings adviseert

Heb je nog vragen of wil je meer advies? Neem dan contact op met Vloeren Coatings op telefoonnummer +31(0)626839279 voor vrijblijvend en persoonlijk advies, of stuur een e-mail. Wij helpen je graag verder met al je vragen over betonlook vloeren en de benodigde materialen.