Hoe bereid ik een egalinevloer voor op verven?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in egaline, faq
Hoe bereid ik een egalinevloer voor op verven?

Dat een egalinevloer verven een geweldig idee is als je een moderne, slijtvaste vloer wilt, weet je misschien al. Maar hoe bereid je de vloer voor op zo'n verfbeurt? Je leest het hier. En wees gerust: elke doe-het-zelver kan het.

Stap 1: Inspectie en Voorbereiding

Voordat je begint, is het essentieel om de conditie van de egalinevloer te inspecteren. Dit omvat het controleren op eventuele beschadigingen zoals scheuren of gaten. Herstel kleine gaten en scheuren met een geschikte 2-componenten plamuur zoals Inno Vloerfix. Is het een nieuwe vloer, zorg dan dat deze stofvrij is. Een oudere vloer maak je schoon met een goed reinigingsmiddel. Zorg ervoor dat de vloer volledig droog is voordat je verder gaat met de volgende stap.

Stap 2: Schuren van de Egalinevloer

Het schuren van de egalinevloer zorgt voor een goede hechting van de verf. Gebruik hiervoor een schuurmachine met schuurpapier korrel 120 of 160. Het doel is om de vloer licht mat of dof te maken zonder deze te beschadigen. Haal het schuurstof weg met een industriële stofzuiger.

Stap 3: Aanbrengen van de Primer

Een primer legt de basis voor de verf op de egalinevloer. Er zijn twee soorten primers die je kunt gebruiken:

Inno Vloerprimer 1K: Deze is ideaal voor een kleurloze, transparante afwerking en maakt de ondergrond niet donkerder. Watergedragen en op basis van acrylaten. De primer is eenvoudig, direct uit de pot, aan te brengen en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Mochten er na één laag rolbanen te zien zijn, breng dan een tweede laag aan.

 

Inno Vloerprimer 2K: Deze primer biedt meer bescherming en hardheid, wat vooral aan te raden is voor vloeren die zwaar belast worden. Ook geschikt als grondlaag in natte ruimtes. Inno Vloerprimer 2K zorgt voor een goede dichting van zuigende vloeren en geeft een uitstekende hechting tussen de ondergrond en toplaag, zodat de coating er hierna lang op blijft. 

 

Welke primer je ook gebruikt, breng deze gelijkmatig aan en laat deze goed drogen volgens de instructies van de fabrikant​​.

Egalinevloer afwerken

Zo, de vloer is nu klaar om echt geverfd te worden. Voor vloeren met vloerverwarming of die veel zonlicht krijgen, wordt een polyurethaan (PU) coating aangeraden omdat deze niet vergeelt en warmtebestendig is​. Gebruik je een 2-componentenverf zoals Inno Topcoat 2K, meng de componenten dan mechanisch met een verfmixer op een boormachine en breng de verf gelijkmatig aan met een kortharige verfroller.

Onze werkwijzer egaline verven vertelt je alles wat je moet weten om de egalinevloer snel, mooi en duurzaam af te werken.

Veelgestelde Vragen over Egalinevloeren Verven

1. Kan ik egaline rechtstreeks verven zonder primer?

Nee, het is niet aan te raden om egaline zonder primer te verven. Een primer zorgt voor een betere hechting van de verf en voorkomt dat de verf door de vloer wordt opgezogen, wat hechtingsproblemen en een poederende toplaag kan veroorzaken​.

2. Hoe weet ik of mijn nieuwe egalinevloer droog genoeg is om te verven?

Een eenvoudige manier om te controleren of je egalinevloer droog genoeg is, is door een stuk plastic op de vloer te tapen en het na 24 uur te controleren. Als er condens onder het plastic zit, moet de vloer nog verder drogen​.

3. Waarom is een goede voorbereiding zo belangrijk?

Een onzorgvuldige voorbereiding kan leiden tot slechte hechting, loslaten en snelle slijtage van de verflaag. Door bovenstaande stappen te volgen, verminder je de kans op teleurstellingen.

Advies nodig?

Voor persoonlijk advies en de beste producten voor jouw project, kun je altijd contact opnemen met Vloeren Coatings via telefoonnummer +31(0)626839279. Ook mailen is mogelijk. Wij helpen je graag verder.