Epoxy vs. Polyurethaan: welke vloercoating moet ik kiezen?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in verfadvies
Epoxy vs. Polyurethaan: welke vloercoating moet ik kiezen?

Een 2-componenten vloercoating is de beste oplossing voor wie hoge eisen stelt aan duurzaamheid. Daarover zijn alle experts het eens. Heb je eenmaal voor dit type vloerverf gekozen, is de volgende vraag: wordt het een epoxy of polyurethaan vloercoating? Beide soorten bieden duurzaamheid en esthetische voordelen, maar ze verschillen op belangrijke punten. Hier leggen we uit in welke gevallen de ene beter is dan de andere.

Epoxy vloercoatings

Epoxy vloercoatings zijn bekend om hun ongelooflijke duurzaamheid en weerstand tegen zware belastingen en chemische stoffen. Ze hechten uitstekend aan betonnen ondergronden en vormen een harde, slijtvaste laag. De glanzende afwerking van epoxycoatings zorgt bovendien voor een professionele uitstraling. Wel heeft epoxy de neiging op termijn te verkleuren door zonlicht.

In situaties waar de vloer blootstaat aan veel slijtage, zoals in grote bedrijfspanden, magazijnen of fabrieken, is epoxy vaak de beste keuze. Het beschermt de vloer tegen chemicaliën, oliën en vlekken en is eenvoudig schoon te maken.

Een belangrijk punt hierbij is de bestendigheid tegen weekmakers. Dit zijn chemische stoffen in rubberbanden. Gewone vloerverf blijft plakken aan weekmakers, wat tot beschadigingen van de vloer leidt. Epoxy vloercoatings zijn wel geschikt voor weekmakers. Daarom raden we dit type altijd aan in garages of plaatsen waar met auto's, fietsen of heftrucks wordt gereden.

Polyurethaan vloercoatings

Polyurethaan vloercoatings (ook: PU-coatings) staan bekend om hun flexibiliteit en bestendigheid tegen uv-stralen. Ze zijn minder hard dan epoxy, maar bieden nog steeds uitstekende bescherming tegen krassen en slijtage. Polyurethaancoatings hebben meestal een afwerking in mat of zijdemat, wat sommige mensen verkiezen voor een meer natuurlijke uitstraling.

Als je een vloer hebt die blootstaat aan veel zonlicht, zoals in een serre of buitenpatio, kan polyurethaan een betere keuze zijn vanwege zijn uv-bestendigheid. De kleurvastheid is een sterk punt van PU. Ook in ruimtes waar flexibiliteit en een zekere mate van elasticiteit nodig zijn, zoals sportvloeren, kan polyurethaan de voorkeur genieten.

Epoxy vs PU: samengevat

Wanneer epoxy kiezen?

  • Als duurzaamheid en weerstand tegen zware belastingen en chemicaliën prioriteit hebben.
  • Voor industriële toepassingen zoals garages, magazijnen en fabrieken.
  • Als je een naadloze, gemakkelijk te reinigen vloer wilt.

Wanneer polyurethaan kiezen?

  • Als je een woning, commerciële ruimte, kantoor of winkel wilt verfraaien.
  • Voor een esthetisch aantrekkelijke afwerking die de kleur jarenlang behoudt.
  • Als UV-bestendigheid belangrijk is.

In het kort, kies epoxy voor maximale duurzaamheid en slijtvastheid in zware omgevingen, terwijl polyurethaan ideaal is voor ruimtes met veel zonlicht en waar enige flexibiliteit gewenst is.

In beide gevallen is het essentieel om de vloer goed voor te bereiden en de coatings volgens de instructies van de fabrikant aan te brengen voor het beste resultaat.

Vloercoatings in onze webshop

In onze webshop bieden we 2-componenten vloercoatings van beide typen aan.

Hulp nodig bij de keuze van de producten? Bel ons vrijblijvend op +31 (0)6 26 839 279.