Waarom dampopen vloerverf een must is voor anhydriet

Waarom dampopen vloerverf een must is voor anhydriet

Het komt helaas vaak voor. Mensen smeren een gewone vloerverf op anhydriet. Bovenstaande foto's laten zien wat er dan kan gebeuren: er ontstaan barsten, scheuren en kratertjes in de verflaag. Er is een manier om dit te voorkomen: een dampopen vloerverf gebruiken op anhydrietvloeren.

We kregen deze foto's van een klant die eerst een niet-dampopen product had gebruikt. Zeg maar een gewone verf, zoals we veel tegenkomen voor lage prijzen in bouwmarkten en interieurwinkels. Het prijskaartje mag aantrekkelijk zijn, maar als het geen dampdoorlatende verf is, kan je even goed niets gebruiken. Want niemand wil een verflaag zoals op de foto's.

Anhydrietvloeren verven? Het kan!

Zowel in nieuwbouw als renovatie komen we steeds vaker anhydrietvloeren tegen. Ze worden ook wel anhydriet dekvloeren genoemd. We horen wel eens dat zulke vloeren niet geverfd kunnen worden. Dat is niet waar. Anhydriet kan zeker geschilderd worden, maar… bij voorkeur met met een geschikte, vloeistofdichte en dampopen coating.

Waarom is dat zo? Anhydriet en synthetisch anhydriet zijn vloersystemen met een bindmiddel op basis van gips. Het is een zelfvloeiend systeem, zoals dat heet. Dit betekent dat de vloerenlegger er weinig werk aan heeft, waardoor het snel en relatief goedkoop kan worden aangelegd. Het uiterlijk doet denken aan beton en egaline, maar eenmaal droog is het enigszins rood.

Waarom dampopen vloercoating veilig is

Anhydriet wordt niet vanzelf snelvloeiend. Om dat te bereiken wordt er veel water aan toegevoegd. Dit moet nadien kunnen verdampen, anders blijft de vloer te zacht en kwetsbaar. Veel water blijft echter achter onder de folie. Als de vloer te vroeg helemaal dicht wordt afgewerkt, dan kan het achtergebleven vocht niet weg. Dit verwoest op den duur het gips.

Daarom is het altijd veilig om te kiezen voor vloeistofdichte coating die dampopen is. Deze verhindert dat vocht in de vloer trekt, en geeft het vocht dat er nog in zit kans om te ontsnappen en te verdampen. De producten van Vloeren Coatings zijn haast allemaal dampopen en vloeistofdicht, dus geschikt voor anhydriet dekvloeren.

Vloerverf als afwerking

Anhydrietvloeren verven is tegenwoordig een gebruikelijke manier van afwerken. Daarnaast kan er een vloerbedekking op worden gelegd, of bijvoorbeeld laminaat. Maar de anhydrietvloer van een coating voorzien oogt modern en stoer. Een anhydriet dekvloer moet wel altijd geschuurd worden voor het coaten. Door het uitharden van het gips met het water staat er op nieuwe vloeren een vettig gipslaagje. Dit moet eraf zodat de verf goed kan hechten.

Onze handleiding voor het aanbrengen van vloercoatings vertelt alles over de goede aanpak.

Vochtmeting anhydrietvloeren

Kan je dan helemaal niet dampdicht afwerken? Kortom, met gewone verf? Hoewel we het dus niet aanraden, lukt het in sommige situaties wel, namelijk als de vloer heel droog is. Overweegt u toch een gewone, dampdichte verf, moet het vocht dus worden gemeten. Dit is met name belangrijk bij nieuwe vloeren. Binnen drie weken na het leggen mag het vocht niet meer dan 1% bedragen. Voor de veiligheid raden we 0,5% aan. Alleen dan is dampdicht verven een optie.

Voor de zekerheid raden we echter altijd een dampopen coating aan. Deze is bijna altijd duurzamer.

Meer weten? Bel Vloeren Coatings voor persoonlijk advies, telefoon 06 26 839 279.