Werkwijzer en vloercoating voor anhydrietvloer verven

Een anhydrietvloer verven doet u met een geschikte vloercoating voor anhydrietvloeren. Een vloer van anhydriet is een andere naam voor kalkgebonden gietvloer op basis van gips. Anhydriet ziet er betonachtig uit, maar is zachter van structuur en minder geschikt voor vochtige ruimtes.

Het is belangrijk een vloeistofdichte coating te kiezen die dampopen is. Een dampopen coating laat het eventuele vocht in de vloer ontsnappen. Dit zorgt ervoor dat de verf alle kans krijgt om goed te hechten.

Op deze pagina leest u welke vloercoatings wij aanraden voor een anhydrietvloer. Een vloercoating aanbrengen kunt u zelf doen, maar u kunt ook een schildersbedrijf inschakelen. Advies nodig? Bel gerust!

Planning voor anhydrietvloer verven

De werkzaamheden duren ongeveer drie dagen: een dag voor de primer, twee dagen voor de twee toplagen. Houd verder rekening met enkele dagen droogtijd. Een pas gecoate anhydrietvloer is na een week volledig belastbaar. Pas dan is de vloer doorgehard. Na één dag kan er wel over gelopen worden, maar de vloer mag dan nog niet belast worden.

anhydrietvloer verven

Aanbevolen coatings voor anhydrietvloer verven

Een nieuwe anhydrietvloer moet eerst worden voorzien van een primer, meestal één laag. Deze creëert een hechtlaag voor de toplagen en werkt stofbindend. Hierna werkt u af met twee of meer toplagen. De bovenste laag is vaak transparant.

Inno Vloerprimer 1K: Gemakkelijk te verwerken primer die dient als hechtingslaag. Verdonkert niet, rolbanen zijn niet zichtbaar. Voor buiten en binnen. Alleen gebruiken als de toplaag ook transparant is.

Inno Vloerprimer 2K: Transparante, sneldrogende 2-componentenprimer. Dicht zuigende ondergronden sterk af en geeft een uitstekende hechting van de toplaag. Na tien uur overschilderbaar. Gebruiken wanneer de anhydrietvloer in een effen kleur geschilderd wordt.

Inno Topcoat 1K Transparant: universele, transparante 1-component vloercoating voor vloeren die normaal belast worden. Watergedragen en oplosmiddelvrij. Ook voor vloerverwarming.

Inno Topcoat 2K Pro: universele epoxy vloercoating voor vloeren die zwaar belast worden en in thuissituaties vele jaren meegaat. Watergedragen en oplosmiddelvrij. Gemakkelijk schoon te houden. In ruimtes met vloerverwarming en veel lichtinval is afwerken met een transparante coating aangeraden.

Topcoat 2K Transparant: 2-componenten vloercoating voor zwaarbelaste vloeren en diverse vloertypen. Transparant, watergedragen, oplosmiddelvrij en op basis van polyurethanen. Geeft een niet-vergelende toplaag. Daarmee zeer geschikt voor vloerverwarming en vloeren met direct zonlicht.

Populaire kleuren voor een anhydrietvloer zijn:

Transparant RAL 9001 RAL 9003 RAL 7016

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

In onze vloercoating handleiding leest u alles over het aanbrengen van coating op anhydrietvloeren, benodigdheden, vochtgehalte, temperatuur en veel meer. Lees ook zeker de technische productinformatie bij de blikken (ook te vinden op de website).

 

Inspectie en voorbehandeling

Voordat u begint, moet u de vloer inspecteren. Anhydriet zien we veel in nieuwbouw. Voor een leek kan het sterk lijken op beton. Bent u er zeker van dat het een anhydrietvloer is? Dit is belangrijk bij de voorbehandeling. Een zachtere ondergrond als anhydriet schuurt u met korrel 100 of 120. U kunt hiervoor een Woodboy-parketschuurmachine gebruiken. Voor een oppervlak van 40-50 m2 gebruikt u 1 stuk schuurpapier. Echt beton wordt met diamant geschuurd. Het schuren is belangrijk voor de hechting.

Hebt u een...

 • Nieuwe anhydrietvloer: Nieuw anhydriet moet ongeveer een week drogen per aangebrachte 0,5 cm laagdikte. Controleer het vochtgehalte. Is dit in orde, maak de vloer dan goed schoon met een vloerreiniger en schuur daarna op. Vervolgens kunt u beginnen met coaten, te beginnen met een primer.
 • Eerder geverfde anhydrietvloer: Is de oude verflaag nog in een behoorlijke conditie, kunt u deze schoonmaken en opschuren met korrel 180 waarna u meteen de toplagen erop kunt zetten. Een primer is in dit geval niet nodig.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gaat u een anhydrietvloer verven, gebruik dan een kortharige, harde verfroller die geschikt is voor 2-componentencoatings. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. Zijn de scheuren erg groot? Behandel ze dan eerst voor met vloerprimer. De plamuur krijgt dan een betere hechting. Vloerfix is voor kleine reparaties en gaat direct een goede hechting aan. Schuur het herstelde deel voor u gaat schilderen. Zijn de scheuren en gaten groter dan een vuist? Vul deze grote beschadigingen eerst met egaline. 

Belangrijk om rekening mee te houden

 • Lees altijd onze handleiding en de technische informatie bij de producten. Op die manier voorkomt u fouten en problemen door slecht hechtende verf.
 • Een schuurmachine voor het schuren van anhydrietvloeren huurt u bij de bouwmarkt of verhuurbedrijven van gereedschap. Met een 400mm-schuurschijf kunt u ca. 50 m2 schuren.
 • Controleer het vochtgehalte van nieuwe vloeren door er plastic op te plakken en na een dag los te trekken. Zit er condens op, moet de vloer langer drogen.
 • Grondig reinigen met gespecialiseerde schoonmaakmiddelen voorkomt hechtingsproblemen door achtergebleven vuil en vet.
 • Veel anhydrietvloeren hebben vloerverwarming. Kies in dat geval een coating die niet vergeelt door warmte of UV-licht. Een toplaag van polyurethaan (PU) is dan de beste keuze. Epoxy coatings vergelen door zonlicht.
 • Gebruikt u 2-componentencoating, dan moet u de twee componenten mechanisch mengen met een verfmixer op een boormachine.
 • Breng per dag één laag coating aan. Bij één laag primer en twee lagen topcoating bent u dus na 3 dagen klaar.
 • Let op de beperkte verwerkingstijd van 2-componentenverf. Deze coatings harden na het mengen snel uit. Meng nooit meer dan u nodig hebt voor één laag, of wat u binnen 2 uur denkt te kunnen verven. Coatings drogen sneller bij een lage luchtvochtigheid.
 • Verft u met een dekkende epoxy coating? Hoewel niet noodzakelijk, is het aangeraden om als bovenste toplaag een transparante PU-coating zoals Topcoat 2K Transparant te kiezen. Deze geeft extra bescherming. Nagels van honden, maar ook kinderspeelgoed kunnen krassen maken in de kleurlaag. Een transparante toplaag voorkomt dat krassen in de kleurlaag zichtbaar worden.
 • Zet de vloerverwarming uit, 24 uur voor u begint. Na het verven mag ze weer aan, maar verhoog de temperatuur heel geleidelijk. Zet hem niet meteen vol open.
 • Let op de beloopbaarheid en de uithardingstijd. Dit is niet hetzelfde. Meestal kunt u na 24 uur over de vloer lopen, maar zwaar belasten kan pas als de vloer volledig is uitgehard. Dit duurt 5 tot 7 dagen.
 • Zorg voor een goede verdeling van de verf bij het aanbrengen. Start in de linkerhoek die het verst van de deur ligt en werk zo naar rechts. Doe eerst een verticale baan en daar overheen een horizontale. Let op een overlap van 2 cm bij elke nieuwe baan.
 • Breng de verf niet te dik, maar ook niet te dun aan. Volg het verbruik zoals aangegeven. Is 1 kilo goed voor 10 m2, dan moet u na 5 m2 op de helft van een kiloblik zitten.
 • Ook op de roller wordt 2-componentenverf snel hard. Gebruik daarom een nieuwe roller voor elke laag.
 • Wacht u langer dan 3 dagen met de tweede toplaag, is het aangeraden de eerste laag lichtjes op te schuren voordat u verder gaat.
 • Haal afplaktape weg voordat de coating is uitgehard. Gebruik een stanleymes om de tape in te snijden, wanneer er verf op zit.
 • Hebt u verf over die u niet meer gaat gebruiken, lever deze dan in bij de milieustraat.

Vloercoating voor uw anhydrietvloer bestellen?

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben over een anhydrietvloer verven, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.