Gietvloer of vloercoating?

Gietvloer of vloercoating?

Wordt het een gietvloer of een vloercoating? Het is een vraag waar veel mensen voor staan die een nieuwe woning of een bedrijfspand hebben gekocht. Maar wat is eigenlijk het verschil? En wat zijn de voor- en nadelen?

Wordt het een gietvloer of een vloercoating? Het is een vraag waar veel mensen voor staan die een nieuwe woning of een bedrijfspand hebben gekocht. Maar wat is eigenlijk het verschil? En wat zijn de voor- en nadelen?

Eerst een misverstand wegnemen: een gietvloer is niet hetzelfde als een vloercoating. Hoewel voor gietvloeren vergelijkbare producten worden gebruikt (2-componentenverf), zijn er verschillen in eindresultaat en werkwijze.

Gietvloer vs. vloercoating

Bij een gietvloer worden de producten door vakmensen uitgegoten en met een vlakspaan verdeeld. Daarbij gaat het om een grote hoeveelheid coating, genoeg voor een laagdikte van 2 tot 3 millimeter. Het reliëf van de ondergrond wordt onzichtbaar. Putjes en krasjes verdwijnen. Je krijgt een hele strakke, egale vloer die vanwege de dikte vele jaren mee gaat. Ook heeft een gietvloer, anders dan een vloercoating, een geluiddempend effect.

Vloercoating op gietvloerBij een vloercoating worden de producten met een roller aangebracht en zo handmatig verdeeld over het oppervlak. Het is niet veel moeilijker dan een muur verven. De meeste mensen doen het zelf, zonder hulp van een professionele schilder. Lees hier hoe je een vloercoating kunt aanbrengen.

Na droging is een vloercoating ongeveer 1 mm dik. Net als bij een gietvloer krijg je een naadloos, effen gekleurd oppervlak, maar de meeste oneffenheden in de ondergrond zal je bij een coating blijven zien.

Een gietvloer is door de laagdikte duurzamer dan een vloercoating. Dat is een voordeel. Omdat er veel meer materiaal voor nodig is en de hulp van vakmensen, zijn de kosten echter aanzienlijk hoger. Een gietvloer is niet zelden vijf of zes keer zo duur als een vloercoating.

Gieten of coaten?

In welke situaties kies je voor een gietvloer of vloercoating?

Gezien het grote prijsverschil, valt bij een beperkt budget de keus gauw op een coating. De hogere duurzaamheid maakt een gietvloer aantrekkelijker voor industriële toepassing. Toch is het goed te bedenken dat ook een vloercoating, mits juist aangebracht, heel wat jaren mee gaat, ook op zwaarder belaste vloeren.

In woningen komen we beide vloersoorten tegen. Dan wordt vaak voor een gietvloer gekozen om esthetische redenen. 

Gietvloeren hebben soms ook coating nodig...

Nog even een ander misverstand wegnemen: ook een gietvloer heeft soms een nieuwe kleurlaag nodig. En dan zie je dus dat er een vloercoating óver een gietvloer wordt aangebracht. Dit komt met name voor bij epoxy gietvloeren. Die verliezen gaandeweg hun kleur. De oplossing is dan een polyurethaan vloercoating. Zo'n PU-coating is wat zachter dan epoxy, maar wel kleurvast. Vooral in woningen met gietvloeren is dit een populaire oplossing.

Op bijgaande foto's is een epoxy gietvloer te zien die door een klant van Vloeren Coatings is overgeschilderd met een PU-coating. Lees hier hoe en waarmee deze klant zijn gietvloer ging verven.

Meer weten over gietvloeren verven of de voordelen van vloercoatings? Bel 06 - 26839279 voor persoonlijk advies.