Zelf vloercoating aanbrengen

Zelf een vloercoating aanbrengen is niet moeilijk. We raden wel aan om altijd de datasheet van een product te bestuderen alvorens u de verf gaat verwerken. Elke vloercoating is anders. Waar je rekening mee moet houden staat in de productinformatie.

Wat zijn algemene tips voor het aanbrengen van vloercoatings?

  • De eerste stap is het schoonmaken. De vloer moet ontvet worden, goed gereinigd en (vaak) geschuurd. U kunt hiervoor gangbare schoonmaakmiddelen gebruiken. Wij adviseren echter specifieke vloerreinigers te gebruiken. Deze zijn krachtiger, met name beter in ontvetten.
  • Na een goede schoonmaak, controleert u de vloer op beschadigingen. Het kan u een hoop kopzorgen besparen als u dat nu in orde maakt. Voor het schuren gebruikt u een diamantschuurmachine (bij echt beton) of parketschuurmachine (andere harde en zachte oppervlakken).
  • De ondergrond vergt enige aandacht. Zo moet een nieuwe vloer droog zijn en uitgehard. Bij bestaande vloeren moet wellicht de oude verf verwijderd.
  • Is het schoonmaken en schuren eenmaal gebeurd, volgt het echte coaten van de vloer. Vaak eerst een primer en daarna de topcoat. De meeste vloercoatings zijn na een paar uur overschilderbaar, maar nog niet altijd beloopbaar. Let hierop.

Waarop moet je letten bij het afplakken van de randen?

Je moet alles afplakken wat je niet wilt schilderen maar de kans loopt wel een lik verf te ontvangen. Let erop dat je echte schilderstape gebruikt (deze is sterker) en dat je de tape lostrekt voordat de verf volledig is uitgehard. De tape mag niet vast komen te zitten in de coating. Wacht je te lang, dan moet je de tape eerst met een scherp mesje insnijden op de verfrand alvorens los te trekken. Zo kun je de “verse” verf nooit meenemen met het verwijderen van de tape.

Hoe moet ik een vloercoating uitrollen?

Pak het systematisch aan. Begin linksachter in de hoek met eerst de kantjes te schilderen met een wegwerpkwast. Daarna werkt u met de vloerroller van linksachter naar rechtsachter met een diepte van 1,5 meter. Alle vorige banen overlapt u met 2 cm van de nieuwe baan. Houd het verbruik tijdens het rollen goed in de gaten. Rol niet te zuinig. Anders krijgt u onvoldoende dekking en duurzaamheid. Een vloercoating is een "gebruiksvoorwerp" en laagdikte bepaalt hoe lang deze meegaat.

Hoeveel tijd heb ik om een 2-componentencoating aan te brengen?

Nadat een 2-componentencoating is gemengd met de verharder heeft de coating een bepaalde uithardingstijd ofwel “potlife”. Op de verpakking staat na hoeveel tijd de coating uithardt. Dit varieert per soort. Vaak is de potlife maximaal 2 uur, bij sommige coatings wat langer.

Hoe krijg ik een strakke, gladde vloer zonder reliëf?

Een vloercoating vormt een filmlaag die op de vloer ligt. De laagdikte is te verwaarlozen. Misschien net 1,5 mm bij 3 lagen. De structuur van de vloer blijf je daarom zien. Hij wordt zeker dekkend en effen van kleur. Mocht dit niet de bedoeling zijn dan moet er eerst een opvullende laag gebruikt worden zoals een egalinelaag. Egaline is voor een vloer als stuc voor een wand. Hierdoor krijg je een gladde strakke vloer. Als je hem dan gaat schilderen is de structuur van de onderlaag volledig verdwenen en zal de vloer glad en strak zijn na de afwerking.

Hoeveel tijd moet er tussen lagen vloercoating zitten?

De tijd tussen lagen vloercoating is verschillend per product. Het is niet altijd nodig meerdere lagen vloercoating aan te brengen. U merkt het vanzelf: pikt en plakt de laatste coatinglaag nog wat, dan is het beter nog te wachten voor de volgende laag. Als de vloer en de omgeving kouder is dan 10ºC neemt u liever een ander moment voor het aanbrengen. De tijd tussen twee lagen vloerencoating bij 20 graden is maximaal 72 uur. Wacht u langer, moet u het oppervlak opnieuw opschuren en zal de hechting van de volgende laag minder goed zijn.

Hoe weet ik of ik genoeg coating aanbreng?

Let op het verbruik van de vloercoating en het oppervlak. Is het verbruik 1 kg voor 7 m2, en u hebt een vloer van 21 m2, dan moet u 3 kg voor de hele vloer verbruiken. Als u op 1/3 van het oppervlak bent, moet u ook 1/3 van de verf hebben verbruikt. Controleer uzelf hierop.

Voor vrijblijvend advies bel op 06 - 26839279 of via het contactformulier