Anhydrietvloer schuren: waarom en hoe

Moet je een anhydrietvloer schuren? Ja, bijna altijd. Anhydriet schuren is nodig om ervoor te zorgen dat een coating kan hechten. Hier leggen we uit waarom en hoe je het schuren van een anhydrietvloer aanpakt.

Na het storten van anhydriet ontstaat aan het specieoppervlak een waterlaagje. Dit wordt zichtbaar tijdens het drogen. In dit waterlaagje kan de aanwezige kalk, afkomstig uit de specie, met kooldioxide uit de lucht reageren en calciumcarbonaat vormen. Dit calciumcarbonaat blijft op het het oppervlak liggen als een dun huidje. Het zit niet geweldig hard vast, maar ook weer niet heel erg los.

Zou je hierop direct gaan schilderen, dan komt de verf op dit huidje en zal ook die verf niet geweldig hard vast zitten. Tip: lees altijd onze handleiding voordat je vloercoatings gaat aanbrengen.

Hoe een anhydrietvloer schuren

Een anhydrietvloer schuren is dus nodig om dat huidje te verwijderen. Dit is niet moeilijk. Schuren met korrel 80 of 100 is voldoende om het te verwijderen. In anderhalf uur heb je zo gauw 100 m2 geschuurd met voldoende resultaat. Het is zeker niet de bedoeling dat je de vloer kapot schuurt. Als de vloer licht mat oogt, is het meestal genoeg.

Hiervoor kan een langzaam roterende schuurmachine worden gebruikt. Veel mensen gebruiken parketschuurmachines van het merk Woodboy. Die zijn ook geschikt voor anhydriet. Schuurmachines zijn voor een schappelijke prijs te huur bij bouwmarkten en verhuurbedrijven van gereedschap.

Anhydrietvloer schuren: moeilijk?

Geen ervaring? Anhydriet schuren is niet moeilijk. Laat je goed informeren over de werking van de schuurmachine en volg de instructies. Dan kan er weinig misgaan. Begin linksachter in de ruimte en werk van daaruit naar de hoek rechtsachter. Zet vervolgens een stap terug en maak een nieuwe baan van rechts naar links. Herhaal dit totdat je klaar bent. Zuig het stof op met een stofzuiger. Is de vloer geschuurd en stofvrij, kun je de eerste laag primer aanbrengen. Volg hier onze werkwijzer voor anhydrietvloer verven.

Meer weten over een anhydrietvloer schuren? Wij helpen je graag verder. Gewoon even bellen: +31 (0)6 26 839 279.