Marmoleum transparant coaten

Marmoleum transparant coaten is een effectieve manier om een vloer te beschermen terwijl u het patroon van Marmoleum blijft zien. Het is niet moeilijk om zelf uit te voeren. Het alternatief, een nieuwe vloer, is bovendien veel duurder. Dat ondervond een familie in Naarden, die een versleten marmoleumvloer wilde opfrissen.

Hieronder leest u:

  • waarom de klant besloot Marmoleum te verven
  • welke producten werden gebruikt om deze marmoleumvloer te coaten
  • hoe de schilderklus werd uitgevoerd.

In het artikel wordt gesproken van Marmoleum en linoleum. Marmoleum is een merknaam van Forbo, linoleum het materiaaltype.

Waarom gingen ze Marmoleum transparant coaten?

De vloer had een diagonaal zwartwit tegelpatroon. Het linoleum was in een slechte conditie. Wanneer je op sokken over de vloer ging, voelde de ondergrond stroef aan. Ook waren de "tegels" vergeeld. De klant overwoog een nieuwe vloer, maar die bleek erg kostbaar. Ook zou het leggen ervan lastig worden, omdat in een deel van het Marmoleum een deurmat verzonken zat. Op een ander adres had men gezien dat er epoxy op de marmoleumvloer was aangebracht, maar ook dat was geen optie.

Googelend kwam de klant bij Vloeren Coatings uit en ontdekte dat met een transparante coating en een stripper de vloer prima op te knappen was. Marmoleumvloeren zijn van zichzelf heel erg slijtvast en gaan dus jarenlang mee. Door ze te coaten wordt die levensduur flink verlengd tegen een lage prijs. Marmoleum transparant coaten heeft als voordeel dat patroon en kleuren bewaard blijven, en dat is zeker zo mooi bij een "tegelvloer" als deze.

Marmoleum transparant coaten: gebruikte producten

Inno Vloerstripper: reinigingsproduct voor het moeiteloos reinigen/ontvetten van zwaar vervuilde waterbestendige oppervlakken. Wordt echter het meeste toegepast voor het veilig verwijderen van wax-lagen (’strippen’) op linoleumvloeren en Marmoleum. Ook andere kunststof ondergronden kunnen hiermee ontvet worden. Het product is eenvoudig in gebruik en zowel binnen als buiten toepasbaar. Niet milieubelastend en onschadelijk voor mens en dier.

 

Inno Kunststof Coating: dekkende 2-componentencoating voor toepassing op Marmoleum, linoleum, laminaat, vinyl, PVC en andere kunststof ondergronden. Hiermee geeft u een oude kunststofvloeren weer een nieuw leven. Kunststof Coating kan zowel binnen als buiten worden gebruikt met een normale belasting. Deze zeer slijtvaste coating is ook hittebestendig, vergeelt niet, is UV-bestendig en vloeistofdicht. In vrijwel alle RAL- en NCS-kleuren leverbaar.

 

Het is onverstandig om op Marmoleum gewone vloerverf aan te brengen. De ervaring leert dat de meeste vloerverf onvoldoende hecht en na verloop van tijd vanzelf loslaat. Inno Kunststof Coating kan er na de voorbehandeling gelijk op. Het is afgeraden om een grondverf of primer te gebruiken als u Kunststof Coating toepast.

Marmoleum transparant coaten

Marmoleum transparant coaten: hoe doe je dat?

Marmoleum transparant coaten bleek geen ingewikkeld karwei, merkte de familie in Naarden. Wel vroeg het voorbereiding. Omdat de vloer vergeeld was, werd deze met bleekwater behandeld, wat het wit terugbracht. Vervolgens werd de vloer met sop schoongemaakt en daarna met Inno Vloerstripper behandeld. Dit verwijderde de waslaag. Hierna werden er twee lagen kunststofcoating aangebracht. Dit ging gemakkelijk met een roller. Tussendoor lieten ze de vloer drogen. De klant kwam geen problemen tegen.

Over het resultaat was de familie heel tevreden. Vroeger werd de vloer bijna dagelijks met een borstel schoongemaakt, nu is twee keer per week dweilen genoeg. Zelfs de kleine beschadigingen die de vloer door jaren gebruik heeft, blijven wit en nemen geen vuil meer op. Kortom, even snel reinigen en de vloer is weer schoon en glad. Bijna als nieuw. Of, hoe je door een vloercoating aan te brengen de levensduur van een linoleumvloer of Marmoleum jaren kan verlengen.

Meer weten? Volg onze werkwijzer voor marmoleumvloeren verven.

Wilt u ook Marmoleum verven?

Voor vrijblijvend advies over Marmoleum verven of een offerte kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier