Woonkamervloer verven

U wilt uw woonkamervloer verven? Welke vloercoating voor u het meest geschikt is, hangt van de ondergrond af. Hieronder leest u waarop u moet letten en welke producten worden gebruikt. Ook vindt u tips voor kleuren en verwijzen we u naar de juiste werkwijzers.

Hieronder vindt u advies en tips voor een woonkamervloer verven. Let op: bij de productkeuze en toepassing speelt de ondergrond een doorslaggevende rol. Hebt u bijvoorbeeld een houten vloer, gebruikt u andere producten dan bij tegels, laminaat of bij anhydriet. Dit zijn algemene aanwijzingen. Bepaal eerst de ondergrond voor u vloercoatings bestelt!

De woonkamervloer coaten is een trend van de laatste jaren. Lees hier welk coatingsysteem wij aanraden in nieuwbouw met beton, zandcement of egalinevloer.

Let hier op bij een woonkamervloer verven

 • Een pas opgeleverde vloer is niet altijd waterpas. In dat geval kan het nodig zijn om de vloer eerst te egaliseren voordat u coating aanbrengt. Dit is overigens géén must: het ligt aan de vraag hoe strak of effen de ondergrond is.
 • Voordat u vloercoating aanbrengt moet de ondergrond in goede conditie zijn. Dit wil zeggen dat beschadigingen moeten worden hersteld. Vaak kan dit met plamuur.
 • Bijna alle ondergronden moeten worden geschuurd voordat u gaat verven. Schuren bevordert de hechting van de coating. De enige uitzondering zijn tegelvloeren. Hier leest u meer over voorbehandeling.
 • Bij niet eerder behandelde vloeren moet u een primer gebruiken. Deze creëert een hechtlaag. Kies altijd een primer die bij het vloertype past: er zijn verschillende soorten op de markt.
 • Hebt u een harde, cementachtige vloer, informeer dan bij de aannemer of verkoper welk materiaal het precies is. Niet alles wat eruit ziet als beton, is ook beton. Het kan ook anhydriet zijn of zandcement. Dit bepaalt welke schuurmachine u moet gebruiken. Beton is harder en vereist een diamantschuurmachine, andere soorten schuurt u met een parketschuurmachine.
 • Hebt u vloerverwarming, kies dan een coating die niet vergeelt door warmte of zonlicht. Meestal komt u dan uit bij polyurethaan-vloercoating.
 • Maak een goede planning voor de schilderwerkzaamheden. Ga niet pas drie dagen voor de geplande verhuizing verven, want dan is de coating onvoldoende uitgehard wanneer er met meubels over wordt geschoven.

Woonkamervloer verven

Uitstraling en kleur van woonkamer vloercoatings

Leefruimtes zijn heel persoonlijk. Welke uitstraling u wenst, ligt dus sterk aan uw persoonlijke voorkeur. Daarom is het goed te weten dat alle vloercoatings in elke denkbare kleur leverbaar zijn. Ook is transparant mogelijk, waardoor bij betonachtige vloeren een betonlook gerealiseerd kan worden. Meestal kiezen mensen voor lichtere dekkende kleuren, zoals wit (in meerdere tinten) of grijsachtige tinten. Deze combineren goed met vele soorten meubilair. Lichtere kleuren versterken het gevoel van ruimte.

Populaire kleuren voor woonkamervloeren zijn (van links naar rechts):

 • RAL 9001 (crèmewit)
 • RAL 7040 (venstergrijs)
 • RAL 7035 (lichtgrijs)
 • RAL 9011 (grafietzwart)

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

Vloercoating kleuren woonkamer

Woonkamervloer verven werkwijzers en producten

De juiste productkeuze hangt nauw samen met het type ondergrond van de woonkamer. Klik door op het type ondergrond en volg de werkwijzer. Heeft u hulp nodig in het bepalen van het juiste type ondergrond, bel gerust of kijk op deze pagina.

De meest voorkomende ondergronden voor woonkamervloeren:

Meest verkochte coating voor een woonkamervloer:

Bel gerust

Wilt u meer weten over het aanbrengen van woonkamer vloercoating, bel of mail ons dan. Vloeren Coatings geeft advies op maat over alle soorten vloercoatings, vloerverf en primers, en uiteraard ook over de beste manier van werken. In ons assortiment vindt u voor elke ondergrond een geschikt product. Bel gerust voor vrijblijvend advies op 06 - 26 839 279 of neem contact op via ons contactformulier.