Buiten vloertegels verven: nieuwe coating voor terrastegels

Buiten vloertegels verven verschilt qua aanpak niet zo veel met binnen tegelverf aanbrengen. Bij tegels verven is de juiste primer wel essentieel, en daarin kunnen verschillen zijn. Vloeren Coatings adviseerde een Nederlandse klant met een appartement in Spanje. Hij ging de terrastegels op zijn balkon verven.

Hieronder leest u:

  • waarom de klant besloot om het balkon te verven met tegelverf
  • welke producten werden gebruikt om buiten vloertegels te verven
  • hoe het aanbrengen van de tegelverf werd uitgevoerd.

Waarom buiten vloertegels verven

Een betegeld balkon verven doet niet iedereen. Toch is het nodig. Terrastegels hebben het zwaar te verduren. Ze worden nat van de regen, vangen veel zonlicht, worden aangetast door stof en vuil. En in een zonnig land als Spanje worden ze ook intensief gebruikt. Een coating is dan een ideale manier om de tegels langdurig te beschermen én van een prachtig uiterlijk te voorzien. Onze klant vond de terrastegels niet mooi en wilde ze daarom opfrissen met een andere kleur.

Buiten tegels verven met tegelverf staat en valt met de juiste voorbehandeling. Alles hangt af van hoe poreus de tegel is. Tegels van baksteen nemen bijvoorbeeld water op. Hiervoor gebruik je een 2-componentenprimer. De meeste vloertegels in huis zijn echter hard en zuigen geen verf op. Deze harde, gladde tegels moeten worden voorbehandeld met de speciale Tegelprimer. Ook op balkons zien we vaak harde, geglazuurde tegels. Dat was eveneens het geval met het Spaanse appartement van onze klant.

Na het aanbrengen van de primer kan met vele soorten vloercoatings worden afgewerkt. Uiteraard moet de coating op een balkon het liefst waterdicht zijn. Op een balkon is UV-bestendigheid eveneens belangrijk.

Terrastegels verven: gebruikte producten

TegelprimerInno Tegelprimer is een 1-component primer voor geglazuurde tegels, emaille, glad graniet en zelfs glas. Zorgt voor een uitstekende hechting op gladde ondergronden, zodat deze daarna geverfd kan worden met een topcoating. Warmtebestendig. Transparant, watergedragen 1-componentsprimer op basis van silanen en hechtverbeteraars. Belangrijk is dat de primer flinterdun aangebracht wordt. Droogt supersnel en kan daardoor snel overschilderd worden. Maximaal 1 laag aanbrengen. Het verbruik is ca. 25m² per liter.

 

Inno Topcoat 2K Kleur: 2-componenten vloercoating voor vloeren die zwaarbelast worden. De klant schakelde over op deze verf vanwege de matte uitstraling. Deze coating is zeer geschikt voor vloeren met vloerverwarming en vloeren waar direct zonlicht op komt. Voor binnen en buiten. Maakt het oppervlak vloeistofdicht, stofvrij, is slijtvast, vergeelt niet, bestand tegen weekmakers en UV-licht, dampdoorlatend en warmtebestendig.

 

De klant koos voor deze tegels de kleur RAL 9010 (zuiver wit). Topcoat 2K Kleur is, zoals al onze dekkende verf, leverbaar in alle RAL- en NCS-kleuren.

Buiten vloertegels verven

Buiten vloertegels verven in de praktijk

De klant volgde de instructies die hij van Vloeren Coatings kreeg. Hij had met ons goede ervaringen, omdat hij eerder binnen met producten van Vloeren Coatings had gewerkt. Hij maakte de terrastegels eerst goed schoon met Inno Vloerreiniger. Daarna werd de vloer afgekit en bracht hij heel dun de Tegelprimer aan. Hierna wachtte hij ruim een uur. De Tegelprimer droogt snel en het is dus zaak er snel bij te zijn. Vervolgens ging de eerste laag Topcoat 2K erop, een dag later de tweede.

Voor elke laag gebruikte hij een nieuwe verfroller. Dit is belangrijk bij 2-componentenverf, omdat er na de eerste laag harde stukjes verf in achterblijven. Met een klein handrollertje deed hij de hoekjes en plinten. Voor de lastige hoekjes waar een roller niet goed bij kan, pakte hij een kwastje. Grote problemen kwam hij bij de uitvoering niet tegen. De klant is dik tevreden met het resultaat!

Meer weten? Hier is onze werkwijzer voor vloertegels verven.

Wilt u ook buiten vloertegels verven?

Voor vragen over onze vloercoatings of het verven van terrastegels of andere vloertegels, mag u ons altijd bellen op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.