Zelf anhydriet coaten

Wilt u een vloer van anhydriet coaten? Een goed idee. Een anhydrietvloer verven verduurzaamt en levert een prachtig resultaat op. Kijk maar naar de ervaringen van mevrouw Brackel. Zij ging haar vloer van anhydriet coaten met producten van Vloeren Coatings.

Hieronder leest u:

  • waarom de klant de anhydrietvloer wilde verven
  • welke producten ze gebruikte voor het coaten van anhydriet in haar appartement
  • hoe ze het schilderwerk uitvoerde.

Waarom een vloer van anhydriet coaten?

Anhydrietvloeren komen we in veel nieuwbouw tegen. Ze laten zich snel leggen en zijn bijzonder sterk. Toch zijn anhydriet dekvloeren niet onkwetsbaar. Vooral vocht is een potentieel probleem. Daarom mag dit type vloer nooit onbehandeld blijven. Anhydriet coaten is de snelste en meest eenvoudige oplossing. Die ziet er bovendien erg goed uit.

Mevrouw Brackel wilde in haar appartement graag een mooie, industrieel ogende gietvloer. Maar gietvloeren vragen een forse investering die voor veel huishoudens niet is weggelegd. Dus koos ze voor de betaalbare variant: anhydriet coaten met een 2-componentenverf op basis van epoxy. Het oppervlak dat ze ging verven bedroeg 45 m2.

Anhydrietvloer coaten: gebruikte producten

Inno Vloerprimer 2K: 2-componenten primer voor ondergronden die zwaar belast worden en dus tegen een stootje kan. Ook zeer geschikt als grondlaag in natte ruimtes. Het wordt veelal aangebracht als hechtlaag op een onbehandelde ondergrond zoals anhydriet dekvloeren, zandcement, egalinevloeren en pas gestort beton. Inno Vloerprimer 2K zorgt voor een dichting van zuigende vloeren en geeft een optimale hechting tussen de ondergrond en toplaag, zodat de coating er hierna lang op blijft.

 

Inno Topcoat 2K Pro: hoogwaardige 2-componenten vloercoating op basis van epoxy. Zeer geschikt voor bedrijfsvloeren, zoals werkplaatsen, magazijnen, fabrieken en winkels. Kan echter ook in woningen worden aangebracht en geeft een bijzonder sterk resultaat. Geschikt voor talloze, hardere vloersoorten. Topcoat 2K Pro is een watergedragen en oplosmiddelvrije 2-componenten vloercoating. Deze coating is minder geschikt voor vloeren met vloerverwarming, want ze kan door de warmte verkleuren. In vrijwel alle RAL-kleuren leverbaar in zijdeglans. Altijd aanbrengen in minimaal 2 lagen voor optimale dekking.

 

De klant koos voor deze vloer de kleur RAL 7038 ofwel agaatgrijs. Topcoat 2K Pro is, zoals al onze dekkende verf, leverbaar in alle RAL- en NCS-kleuren. Voor 45 m2 had de klant in totaal 10 kg primer en 10 kg topcoat nodig.

Anhydriet coaten

Zelf anhydriet coaten: ervaringen van onze klant

Uiteraard werd de vloer eerst gereinigd. Hierna gebruikte de klant een schuurmachine die ze huurde bij Boels. Dat liep allemaal vlot. Vervolgens begon ze aan de grondlaag. Hierbij liep ze tegen een probleem aan. Omdat Vloerprimer 2K een primer is met twee componenten, begint deze al direct na het mengen hard te worden. U hebt dan een tot maximaal twee uur om de primer aan te brengen. Mevrouw Brackel merkte halverwege het schilderen dat ze te veel gemengd had: de helft van de bestelde primer was daardoor niet meer bruikbaar. Ze had het wat lastig gevonden om in te schatten hoeveel ze op de vloer moest rollen. 

Dit probleem is te voorkomen door niet meer te mengen dan nodig, en strikt de aanbevolen verbruikscijfers van de technische datasheet te volgen. Met 1 kg Vloerprimer 2K doet u normaal 8 m2. Hebt u 5 kg gemengd (goed voor 40 m2), moet u na 20 m2 verven ook de helft hebben verbruikt. Dan bent u op de goede weg.

Onze klant bestelde noodgedwongen nog 2,5 kg bij en maakte daarmee de grondlaag af. In de twee daaropvolgende avonden bracht ze met verfrollers van Goudhaantje de grijze Inno Topcoat 2K Pro aan. Ze bevestigde een stok aan de roller om niet telkens door de knieën te moeten. Ze had de pech dat de stok afbrak. Omdat de topcoating een nogal dikke substantie bleek, vond ze het uitrollen best een zware klus. Het moest bovendien secuur gebeuren om morsen te voorkomen.

De ervaring van de klant toonde aan dat aan een roller altijd een voldoende sterke stok bevestigd moet worden, maar ook dat alle inspanningen werden beloond. Het was weliswaar even doorwerken, maar mevrouw Brackel toonde zich megablij met het eindresultaat. "Je ziet de structuur van de vloer nog goed en dat maakt het ook wel stoer. De vloer is makkelijk schoon te houden met de dweil."

Meer weten? Hier is onze werkwijzer voor anhydrietvloer verven.

Wilt u ook anhydriet coaten?

Voor vragen over onze producten of het verven van anhydrietvloeren, mag u ons altijd bellen op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.