Cementdekvloer coaten in nieuwbouw

Een cementdekvloer coaten in nieuwbouw is essentieel om de vloer te beschermen tegen indringend vocht en vuil. Maar hoe moet dat en waarmee? Vloeren Coatings adviseerde de eigenaar van een nieuwbouwwoning die de vloer kleurloos wilde afwerken.

Hieronder leest u:

  • waarom de klant besloot de cementdekvloer te coaten
  • welke producten werden gebruikt voor het schilderen van de cementdekvloer
  • hoe het verven van de cementdekvloer werd uitgevoerd.

Waarom deze cementdekvloer coaten?

De klant bouwde een nieuw huis in Veghel. Op de eerste verdieping van het huis had hij een cementdekvloer aangebracht met vloerverwarming. Vervolgens stond hij voor de uitdaging om deze vloer geschikt te maken voor afwerking. Dat was nodig, want vloeren van zandcement (ander woord voor cementdekvloeren) hebben de neiging om te korrelen als ze niet beschermd worden. Daardoor blijven ze ruw aanvoelen en lopen ze kans sneller te verslijten. Bovendien zijn ze onbehandeld kwetsbaar voor vlekken. Koffie trekt er bijvoorbeeld gelijk in en laat bruine plekken achter. Tenzij de vloer dus beschermd wordt.

Een adequate bescherming die de stoere look van zandcement intact laat, is te bereiken door de cementdekvloer te coaten met transparante vloercoatings. Het korrelige en ruwe van de vloer verdwijnt, evenals de gevoeligheid voor vlekken en vuil. Het is bij vloerverwarming wel zaak te kiezen voor UV- en warmtebestendige coatings.

Cementdekvloer coaten: aanbevolen producten

Inno Vloerprimer 1K: transparante 1-component primer voor vloeren die normaal belast worden. Het wordt toegepast als eerste (grond)laag op een onbehandelde ondergrond. Een primer zorgt voor een uitstekende hechting tussen de ondergrond en de toplaag en vermindert de zuiging van de ondergrond. Vloerprimer 1K is geschikt voor vrijwel alle ondergronden. Watergedragen en op basis van acrylaten. De primer is eenvoudig aan te brengen en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

 

Inno Topcoat 2K Transparant: kleurloze 2-componenten vloercoating. Het is een universele vloercoating die als toplaag geschikt is voor vele soorten vloeren, binnen en buiten. Watergedragen en oplosmiddelvrij, op basis van polyurethanen (PU). Deze coating is daarmee zeer geschikt voor vloeren met vloerverwarming en vloeren waar direct zonlicht op komt. Maakt het oppervlak vloeistofdicht, stofvrij, is slijtvast, vergeelt niet, is UV-bestendig, bestand tegen weekmakers, laat damp door en heeft geen moeite met warmte. Deze transparante coating is leverbaar in zijdemat (standaard), zijdeglans of mat.

Cementdekvloeren coaten kan ook met dekkende verf. De structuur van de vloer blijft dan zichtbaar, maar het oppervlak krijgt wel een kleur. Gebruik hiervoor de kleurenversie van de Topcoat 2K en combineer deze dan met de Vloerprimer 2K. U vindt deze producten in onze webshop.

Cementdekvloer coaten

Cementdekvloer coaten: hoe is de verfklus uitgevoerd?

De klant heeft de vloer eerst schoongemaakt. Dit is altijd de eerste stap bij cementdekvloer coaten, ook bij nieuwe vloeren. Gebruik hiervoor een speciale ontvetter, zoals Inno Vloerreiniger. We adviseren ook altijd een vloer van zandcement licht op te schuren. Gebruik hiervoor een parketschuurmachine. Het stof haalt u weg met een stofzuiger.

Toen de vloer eenmaal schoon was en klaar om te verven, heeft de klant de 1-componentsprimer op de cementdekvloer aangebracht. Hierbij moest speciaal worden gelet op het ontstaan van rolbanen. Zijn die te zien na het aanbrengen van de primer, is een tweede laag nodig. Anders blijven ze zichtbaar ook na een transparante toplaag.

Naddat de primer droog was heeft de klant er twee kleurloze lagen coating op gezet. Dit gebeurde met een tussenpoos van een dag. De klant kwam geen speciale problemen tegen. Voor het coaten van de cementdekvloer gebruikte hij een Goudhaantje verfrol en een platte wegwerpkwast.

Zelf doen? Volg altijd onze werkwijzer cementdekvloer verven.

Wilt u ook een cementdekvloer coaten?

Voor vrijblijvend advies over zandcement verven en een cementdekvloer coaten, al of niet in nieuwbouw, of een offerte kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier