Geëgaliseerde cementdekvloer verven

Een klant van Vloeren Coatings wilde een geëgaliseerde cementdekvloer verven. Het betrof de vloer van een multifunctionele uitbouw achter de garage. Die ging hij gebruiken als atelier voor reparatie en restauratie van muziekinstrumenten. Daarbij wilde hij de optie openhouden om de ruimte later als woonruimte bij het huis te trekken.

Hieronder leest u:

  • waarom de klant besloot de geëgaliseerde cementdekvloer te verven
  • welke producten werden gebruikt voor het dekkend coaten van de cementdekvloer
  • hoe het verven van de vloer werd uitgevoerd.

Waarom deze geëgaliseerde cementdekvloer verven?

Het ging in deze ruimte om een betonvloer waarop een vezelversterkte cementdekvloer met vloerverwarming was aangebracht. De oneffen vloer was vervolgens met egaline strak gemaakt en was ongeveer 20 m2.

De klant koos voor dekkend verven vanwege de moderne uitstraling, de slijtvastheid, de gemakkelijke verwerking en de relatief lage kosten. Andere vormen van vloerbedekking zoals laminaat, parket of pvc zijn gauw veel duurder. Daarnaast had de klant al goede ervaring met betonverf in de slaapkamers van een eerder huis, en bracht hij op de betonvloer van de garage enkele jaren eerder een weekmakerbestendige 2K-coating aan.

Bij de productkeuze voor een coating van deze geëgaliseerde cementdekvloer moest de klant letten op warmtebestendigheid vanwege de vloerverwarming. Een epoxycoating verkleurt door warmte en zonlicht, een PU-coating doet dit niet.

Cementdekvloer coaten: gebruikte vloercoatings

Inno Vloerprimer 1K: transparante 1-component primer voor vloeren die normaal belast worden. Het wordt toegepast als eerste (grond)laag op een onbehandelde ondergrond. Een primer zorgt voor een uitstekende hechting tussen de ondergrond en de toplaag en vermindert de zuiging van de ondergrond. Vloerprimer 1K is geschikt voor vrijwel alle ondergronden. Watergedragen en op basis van acrylaten. De primer is eenvoudig aan te brengen en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

 

Inno Topcoat 2K Kleur: 2-componenten vloercoating voor vloeren die zwaarbelast worden. Universele toplaag voor vele soorten vloeren. Watergedragen en oplosmiddelvrij, op basis van polyurethanen (PU). Deze coating is daarmee zeer geschikt voor vloeren met vloerverwarming en vloeren waar direct zonlicht op komt. Voor binnen en buiten. Maakt het oppervlak vloeistofdicht, stofvrij, is slijtvast, vergeelt niet, bestand tegen weekmakers en UV-licht, dampdoorlatend en warmtebestendig. In vrijwel alle RAL-kleuren leverbaar in zijdemat (standaard), zijdeglans en mat.

 

De klant koos in dit geval voor RAL 7035. Inno Topcoat 2K Kleur is normaal leverbaar in alle RAL- en NCS-kleuren. Wilt u een kleur van een andere producent, neem dan contact op voordat u bestelt, zodat we de leverbaarheid van die kleur kunnen controleren.

Geëgaliseerde cementdekvloer verven


Geëgaliseerde cementdekvloer verven: uitvoering

De klant voerde al het werk zelf uit. Voordat hij met de primer begon haalde hij wat resterende vezels die nog boven de egalinelaag uitstaken met een verfbrander weg. Daarna bracht hij de primer met de kwast op de randen van de vloer aan. Het grote vlak deed hij met de roller (met verlengsteel). De Topcoat 2K bracht hij op dezelfde manier aan, in twee lagen met hulp van de meegeleverde rollers en kwasten.

Tijdens de werkzaamheden kwam de klant geen grote problemen tegen. Een aandachtspunt was het goed mechanisch mengen van de twee componenten van de coating, wat hij deed met een verfmenger op een schroefmachine. Ook hield hij in het oog dat hij snel genoeg moest rollen i.v.m. de korte uithardingstijd. Die werd nog eens verkort omdat het in die periode buiten 30 graden was, en dus ook binnen behoorlijk warm.

Ook zelf doen? Volg ons stappenplan voor geëgaliseerde cementdekvloeren in de werkwijzer egaline verven.

Gaat u een vloer verven met dekkende coating?

Voor vrijblijvend advies over egaline verven en het maken van dekkende vloercoating op een cementdekvloer, of een offerte kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier