Egalinevloer afwerken: waarmee doe je dat?

De egaline is droog, de vloer is strak en egaal. Dan is de volgende vraag: hoe moet je een egalinevloer afwerken? En waarmee doe je dat? We vertellen het hieronder.

Egaliseren met egaline is een populaire manier om een ruwe vloer die ontsierd wordt door oneffenheden of beschadigingen mooi recht en strak te maken. Je laat de egaline het best aanbrengen door professionals. De egaline is gemiddeld na een week droog. Daarna kan de vloer verder worden afgewerkt. Je hebt hierbij diverse mogelijkheden. Een vloercoating aanbrengen is een snelle, flexibele manier om de vloer te beschermen en te verfraaien. Een alternatief is het aanbrengen van bijvoorbeeld laminaat, linoleum of vast tapijt. Hier beperken we ons tot vloercoatings (lees ook onze handleiding voor vloercoatings).

Egalinevloer afwerken met vloercoatings

Moet je egalinevloeren per se beschermen met coating? Of kan je ze onbeschermd laten? Soms krijgen we die vraag. Egalinevloeren kunnen hele mooie strakke vloeren worden als ze goed gesmeerd zijn. Maar ze zijn wel gevoelig. Mors je een druppel koffie op een onbehandelde egalinevloer, dan zal je altijd een vlek blijven zien. Je krijgt zo’n vlek er niet uit, omdat de koffie er gelijk in trekt. Gebruik je vloercoatings van goede kwaliteit, zijn vlekken wel te verwijderen. Vloeistoffen blijven er gewoon op liggen, klaar om met een doek opgedaan te worden.

Voordat je een egalinevloer gaat schilderen moet deze altijd even geschuurd worden voor de optimale hechting. Dit kan met schuurpapier korrel 120 tot 160. Dan even goed stofzuigen.

Vervolgens moet je een primer voor egalinevloeren aanbrengen. Ga je voor een gekleurde ofwel dekkende toplaag, dan adviseren we een 2-componentenprimer. Deze geeft extra hardheid en optimale hechting voor de toplaag. Wil je een transparante afwerking, dus het uiterlijk van de egalinevloer bewaren, kies je een 1-componentsprimer. Deze maakt de ondergrond niet donkerder en is daarmee ideaal voor transparante afwerkingen. Volg altijd onze werkwijzer voor egalinevloeren verven.

Coating voor egalinevloeren

Ga je een egalinevloer afwerken met vloercoating, kies dan bij voorkeur voor een polyurethaan- of PU-coating. Deze is zeer kleurvast en ook warmtebestendig. Er zijn ook epoxy vloercoatings op de markt, maar deze vergelen onder invloed van zonlicht en zijn ook ongeschikt voor bijvoorbeeld vloerverwarming. Epoxy coatings zijn vooral bedoeld voor koude, natte ruimtes en industriële toepassingen. PU-coatings zijn het best voor egalinevloeren in een thuissituatie.

Meer weten over egalinevloeren afwerken? Bel Vloeren Coatings voor persoonlijk advies, telefoon 06 26 839 279.