Prachtige mogelijkheden met egaline verven

De naam zegt het al: met egaline maak je vloeren egaal. Soms wordt het verward met verf, maar egaline is geen coating. Je kunt een vloer met egaline toplaag wel verven. Sterker nog, dat is zelfs aangeraden. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden.

Egaline is een product dat bestaat uit cement en kunststoffen. Het wordt gebruikt om ruwe vloeren egaal te maken. Dit doe je door de egaline te mengen met water en gelijkmatig uit te smeren over een oneffen vloer. Overigens adviseren we het aanbrengen van egaline uit te besteden aan vakmensen. Het is werk dat deskundigheid en precisie vraagt. Lees meer over vloeren egaliseren.

Hierna laat je de egalinelaag drogen, waarbij 1 mm laagdikte staat voor 1 dag drogen. De meeste vloeren zijn ongeveer 5-7 mm dik en dus na een week droog. Vervolgens kan je ze afwerken.

Egaline verven?

Egaline is toepasbaar op tal van ondergronden. Oude, beschadigde vloeren maar ook nieuwe, ruwe vloeren zijn geschikt om met egaline strak en vlak te krijgen. We zien egaline veel op beton en cementdekvloeren, maar ook op anhydriet en zelfs tegels en plavuizen. Het uitvlakken van de ondervloer met egaline dient soms ook om nadien laminaat of linoleum te leggen. Zulke materialen hebben immers een perfect egale ondergrond nodig.

Een vloer met egaline biedt dus heel wat mogelijkheden. Kun je egaline ook verven? Egaline zelf niet, want dat is poederachtig. Maar je kunt wel de hard geworden egalinevloer verven. Ga je de vloer niet afwerken met bijvoorbeeld laminaat of een andere vloerbedekking, dan moet je de egalinevloer zeker verven. Anders ga je er elk koffiedruppeltje op zien.

Vloercoatings voor egaline

Er zijn meerdere vloercoatings die geschikt zijn voor egaline. Vloeren met vloerverwarming of die veel zonlicht krijgen, raden we aan te behandelen met een vloercoating op basis van polyurethaan. Deze vergeelt niet en is dus kleurvast. Het is aanbevolen de egalinelaag vooraf te schuren (korrel 120 tot 160) en van een laagje 2-componentenprimer te voorzien.

Je kunt ook voor een betonlook kiezen. Ga dan voor twee lagen 1-componentsprimer en werk af met een transparante PU-topcoating. Je behoudt dan de look van de egalinevloer, maar geeft deze wel de broodnodige bescherming. Lees hier alles over een egalinevloer verven.

Breng je egaline aan op een garagevloer, is het belangrijk om verf te gebruiken die bestand is tegen weekmakers. Dit zijn chemische stoffen die we in auto- en fietsbanden tegenkomen.

Meer weten over vloeren van egaline verven? Bel Vloeren Coatings voor persoonlijk advies, telefoon 06 26 839 279.