Op een vloer van egaline primer gebruiken: moet dat?

Moet je op een egalinevloer een primer gebruiken? Ja, op alle vloeren die geschilderd gaan worden moet een primer worden aangebracht. Tenminste, zeker de eerste keer dat de vloer behandeld wordt. Een primer zorgt voor de hechting van de verf en geeft extra bescherming. Hieronder gaan we er dieper op in en leggen we uit wat er mogelijk is.

Een steenachtige vloer zuigt altijd vloeistof aan. Ook in een vloeistof zit verf, bijvoorbeeld water. Die zorgt ervoor dat de verf vloeibaar is en speelt een belangrijke rol in het hard worden van de verflaag. Gebruik je op een vloer van egaline geen primer, dan worden de vloeistoffen aan de verf onttrokken en in het beton gezogen. Maar de verf kan op deze manier niet in helemaal uitharden. Het resultaat is dat de toplaag gaandeweg verpoedert.

Het effect van primers op egalinevloeren

Door een primer of grondverf te gebruiken kan de bovenliggende laag coating niet in de vloer gezogen worden. Daarmee krijg je een ideale situatie om de vloer hard te laten worden. Bovendien zorgt een primer ook, als tussenlaag, voor de optimale hechting. Een primer voegt visueel niets toe: je ziet er uiteindelijk niets van. Maar laat je deze achterwege, dan krijg je per definitie hechtingsproblemen. Kortom, de verf laat dan los.

Egalinevloeren zijn in dit opzicht niet anders dan andere vloeren. Egaline is weinig meer dan een extra laagje vloer dat de ondergrond uitvlakt en mooi strak en egaal maakt. Het blijft nodig om de vloer via een primer van een grondlaag te voorzien. Lees meer over primers in onze handleiding.

Primer voor egaline

Bij een primer voor egaline heb je de keuze uit twee varianten. Een 1-componentsprimer is ideaal voor een kleurloze, transparante afwerking. Deze primer maakt de ondergrond niet donkerder. Rolbanen zijn bijna nooit zichtbaar.

Wil je de egalinevloer dekkend afwerken (dus met een kleur), adviseren we een 2-componentenprimer. Deze geeft net iets meer bescherming en hardheid, wat zeker aangeraden is bij vloeren die gemiddeld of zwaar belast worden. Zulke primers maken de vloer wel wat donkerder, waardoor rolbanen eerder te zien zijn. Heb je eenmaal een hechtlaag gecreëerd met een primer, kan je de vloer verder afwerken met vloercoating. Volg altijd onze werkwijzer voor egalinevloeren verven.

Meer weten over primers voor egaline? Bel Vloeren Coatings voor persoonlijk advies, telefoon 06 26 839 279.