Houten vloer verven: Tips voor een topresultaat

Ga je een oude houten vloer verven, dan doe je jezelf én de vloer een groot plezier. Aan de ene kant gaat je woning er veel beter uitzien. Aan de andere kant verleng je de levensduur van het hout. De tips hieronder vertellen waaraan je moet denken.

Houten vloeren hebben een heel eigen sfeer. Daar doe je niet graag afstand van. Maar hout is kwetsbaar als je er niet goed voor zorgt. Gelukkig kan je een oudere houten vloer gemakkelijk opknappen met de juiste vloercoating. Volg wel altijd onze werkwijzer houten vloeren verven.

Eerst je houten vloer goed ontvetten

Verf hecht niet op vuil en vet. Dus moet je de vloer goed schoonmaken. Gebruik hiervoor een speciale ontvettende zeep zoals Inno Vloerreiniger.

Houten vloer schuren

Ook belangrijk voor de hechting is dat je de vloer schuurt. Gebruik hiervoor een parketschuurmachine, te huur bij de bouwmarkt. Korrel 100 geeft vaak al een prima resultaat, eventueel daarna fijner afwerken. Voor nieuwe houten vloeren is korrel 160 aangeraden. Zuig hierna het stof op.

Houten vloer verven met transparante coating

Veel mensen vinden hout op zijn mooist als het pas geschuurd is. Wil je dit uiterlijk behouden, breng dan Inno Houtenvloer Coating aan. Hiermee creëer je een transparante toplaag die je amper ziet: het is alsof je naar de pas geschuurde vloer kijkt. Het hout wordt niet donkerder en ziet er bijna onbehandeld uit, maar wordt wel optimaal beschermd.

Houten vloer dekkend verven

Heb je liever een kleurtje kies, dan een watergedragen coating die niet vergeelt, zoals de kleurvast Inno Coating Topcoat 1K Kleur. Deze is ook als 2-componentenverf te koop (Topcoat 2K) voor zwaarder belaste vloeren. Dekkende vloercoatings geven je vloer jaren bescherming.

Verf je houten vloer wit

Alle kleuren zijn mogelijk voor onze dekkende vloercoatings. Veel mensen kiezen momenteel voor wit. Dat is de trendy kleur voor houten vloeren. Een witte houtcoating geeft een sterk gevoel van ruimte en laat de houten planken prachtig uitkomen.

Als je wit gaat schilderen en er zitten veel noesten in het hout zitten, dan adviseren we om de noesten goed te isoleren met een 1-componentsprimer van Inno Coatings. Noesten “bloeden” altijd door wat bruine vlekken geeft in je vloer. Stip eerst de noesten aan en zet dan de gehele vloer een keer in de primer.

Meer weten over houten vloeren verven? Bel Vloeren Coatings voor persoonlijk advies, telefoon 06 26 839 279.