Onderhoud van parket: hoe je het simpel én mooi houdt

Dat het onderhoud van parket belangrijk is, weten we best. Je wilt de vloer waarop je leeft nu eenmaal mooi houden. Maar het moet natuurlijk niet te veel tijd kosten. Bovendien is het een heel gedoe om steeds meubels te verplaatsen.

Daarom raden we aan om voor je parketvloer een duurzame oplossing te creëren. Dit doe je door de juiste producten te kiezen. Het is heel goed mogelijk om op die manier het onderhoud van parket te beperken tot een keer in de 6 à 7 jaar.

Onderhoud van parket in drie stappen

  • Ontvet je vloer eerst goed met een ontvettende zeep. Wij adviseren Inno Vloerreiniger. Deze lost het vet echt op, in tegenstelling tot veel andere schoonmaakmiddelen.
  • Om je vloer echt mooi te krijgen adviseren we je de vloer licht te schuren. Hier lees je meer over parketvloeren schuren.
  • Vervolgens werk je af met een slijtvaste, transparante coating die de vloer niet donkerder maakt, maar de oorspronkelijke kleur langdurig bewaart.

Hierna kan je vloer er jaren tegen. Het enige wat je tussendoor moet doen is stofzuigen en zo nu en dan dweilen.

Parketonderhoud met dekkende verf

Het komt overigens voor dat mensen de originele kleur van de parketvloer beu zijn en liever dekkend in een effen kleur schilderen. Dat kan ook. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is ook betonverf vaak heel geschikt voor houten vloeren. De hechting van betonverf op hout is zeer goed. Je maakt er ook een duurzame, slijtvaste toplaag mee. Inno Topcoat 1K is een prima voorbeeld van een betonverf die goed past op parket.

De topcoat kan direct zonder primer worden aangebracht. Kies je echter voor een lichte kleur, dan adviseren we wel om eerst een primer te gebruiken die de noesten in het hout isoleert. Dit zijn de donkere plekjes in hout waar een zijtak groeide. Deze hebben de neiging om door te bloeden: ze zorgen voor verkleuringen. Door bij lichte kleuren een primer te gebruiken kan je dit voorkomen. Volg voor het beste resultaat altijd onze werkwijzer parket verven.

Bel ons gerust op +31(0)6 2683 9279 voor meer informatie over het onderhoud van parket, de juiste vloercoatings en het toepassen ervan.