Tegelverf in de keuken

Gebruik tegelverf in de keuken als u de plavuizen of andere vloertegels wilt opfrissen. Het is een snelle en betaalbare manier om een oude keukenvloer nieuw leven in te blazen. Maar het succes van een vloercoating hangt wel af van de juiste aanpak. Hieronder leggen we uit waaruit die bestaat.

Het spreekt vanzelf dat tegelverf niet bedoeld is voor beton, cementdekvloeren, anhydriet, linoleum of vinyl. Maar ook als je vloertegels wilt verven in de keuken, dan is een tegelverf niet altijd genoeg. Een goede, slijtvaste vloercoating is alleen mogelijk als er een geschikte hechtlaag is.

Harde, gladde vloertegels verven in de keuken

Bij andere vloertypen krijg je een hechtlaag door te schuren en een primer aan te brengen. Bij de gladde, harde en vaak geglazuurde tegels die we in keukens zien, ligt dat anders. Schuren heeft meestal niet veel zin en een gewone primer kan niet door de harde toplaag dringen.

Hoe kun je dan tegelverf in de keuken laten hechten? Door een speciale grondlaag te maken met een echte tegelprimer. Dit is een product dat zich, haast als een lijmlaag, op de tegels vastzet. De primer moet heel dun worden aangebracht. Hierna kan de eerste laag tegelverf erop, een dag later gevolgd door de tweede.

Keukenvloer verven met poreuze tegels

De meeste betegelde keukenvloeren zijn hard en glad. Deze zijn niet poreus: water blijft erop liggen. Maar er zijn ook poreuze vloertegels. Die herken je doordat het water meteen in de tegels trekt, zoals we dat ook buiten op de stoep zien. We zien dit soort tegels niet vaak in de keuken. Heb je toch poreuze tegels, dan moet je een normale vloerprimer gebruiken en is de speciale tegelprimer niet nodig.

Tegelverf in de keuken? Eerst ontvetten!

Overigens breng je de primer pas aan nadat je de vloer grondig hebt schoongemaakt. Een keukenvloer wordt snel vies en vettig. Ook als je vaak poetst, blijft er meestal wat achter. Vuil en vet verhinderen een goede hechting van de vloercoating. Bij tegels kan viezigheid zich ook in de voegen ophopen. Daarom moet er op vloertegels een krachtig, gespecialiseerd reinigingsmiddel worden gebruikt zoals Inno Vloerreiniger.

Tegelverf keuken

Aanbevolen tegelverf in de keuken

Primer voor de hechtlaag:

  • Op niet-poreuze tegels: Inno Tegelprimer (let op: deze moet flinterdun worden aangebracht, waarna de eerste laag coating er na een uur op moet!)
  • Op poreuze tegels: Inno Vloerprimer 2K

Afwerken kan met:

Vloercoatings aanbrengen, stap voor stap:

  • Maak de vloer grondig schoon met een speciale ontvetter zoals Inno Vloerreiniger
  • Breng met een doek een dun laagje Tegelprimer aan (niet poreuze tegels) óf met een roller een laag Vloerprimer 2K
  • Breng de eerste afwerkingslaag aan. Bij niet poreuze tegels moet dit uiterlijk een uur na het aanbrengen van de Tegelprimer, bij poreuze tegels een dag later.
  • Na 24 uur kan de tweede afwerkingslaag worden aangebracht.

Voor meer details, verwijzen we je naar onze werkwijzer vloertegels verven.

Meer weten over tegelverf in de keuken?

Nog vragen? Vloeren Coatings helpt iedereen graag persoonlijk verder bij het kiezen van de juiste producten voor tegelvloeren en beantwoordt alle vragen over de verwerking. Bel voor gericht advies: +31 (0)6 26 839 279.