Vloertegels impregneren: een slimme oplossing

Vloertegels impregneren doe je als je wilt voorkomen dat water door de tegels wordt opgenomen. Dit kan alleen bij poreuze tegels. Hieronder lees je waaraan je dan moet denken.

Er zijn twee soorten tegelvloeren: poreuze en niet-poreuze. De meeste vloertegels zijn tegenwoordig niet-poreus: je herkent ze vaak aan de glimmende glazuurlaag en vindt ze bijvoorbeeld in de meeste badkamers, maar ook in keukens en woonkamers. Als hier water op terecht komt, blijft dat water in parelachtige druppels of in een plasje liggen, klaar om met een doek opgedaan te worden. Bij poreuze tegels trekt water er vrijwel gelijk in.

Bij poreuze tegels hebben schimmels en vuil meer kans om zich in de vloer vast te zetten. Het is lastiger schoonmaken, en vlekken blijven langer zichtbaar. Door vloertegels te impregneren wordt het onderhoud een stuk gemakkelijker. Ook kan je de vloer meer glans en uitstraling geven als je de tegels impregneert.

Waarmee vloertegels impregneren

Vloertegels impregneren doe je met een zogeheten stofbinder. Omdat dit olieachtige vloeistoffen zijn die de toplaag verzegelen, kennen we ze ook als vloerolie of sealer.

Stofbinders zijn er op basis van terpentine en water. De samenstelling kan dus verschillen, maar de eigenschappen zijn verder meestal hetzelfde. Met een stofbinder, vloerolie of vloersealer breng je een kleurloze, transparante laag aan die in de tegel trekt en opvult. Hierdoor kan vuil er niet meer in. Bovenaan ontstaat een glanzend laagje wat de tegel verfraait, en doffe tegels weer nieuw leven geeft.

Aanbevolen vloersealer

Het nadeel van dit soort producten is dat ze op den duur verkleuren, en slijtagesporen gaan vertonen. Ook zijn ze minder geschikt voor vloeren die heel zwaar belast worden. Na een aantal jaren moeten ze meestal opnieuw worden aangebracht. Een groot voordeel is dan weer de relatief lage prijs: vloersealers zoals bijvoorbeeld de Inno Coatings Vloersealer zijn voordeliger dan verf. Deze sealer bevelen we dan ook met plezier aan.

Bel ons op +31(0)6 2683 9279 voor meer informatie over het impregneren van tegelvloeren en het verven van vloertegels, of raadpleeg onze handleiding voor vloercoatings.