Vloer egaliseren

Voordat u vloercoating aanbrengt, moet u (vaak) een vloer egaliseren. Bij oudere vloeren die in goede conditie zijn kunt u deze stap meestal overslaan, maar bij renovaties en nieuwbouw is het in veel gevallen hard nodig.

Een vloer die niet is geëgaliseerd ziet er, ook na het verven, ruw uit. Schoonmaken zal lastig zijn. Daarom adviseren we te egaliseren met een schraplaag of egaline. Ook als een vloer uit meerdere delen bestaat die licht in hoogte verschillen, ook al is het maar een mm, is egaliseren noodzakelijk om een mooie strakke coating te krijgen.

Wat is het verschil tussen een schraplaag en egaline?

Een schraplaag bestaat uit een coating op kunststofbasis, met epoxy en een vulmiddel. Hebt u er geen ervaring mee, raden we aan een schraplaag door een gespecialiseerd bedrijf te laten aanbrengen. Vooraf moet de vloer worden gereinigd en, waar nodig, hersteld met snelcement.

Een vloer egaliseren met egaline gaat over het algemeen gemakkelijker. U koopt de egaline in zakken bij de bouwmarkt en vermengt het met water. Volg goed de instructies. Hierna spreidt u het product uit over de vloer. Verdeel het gelijkmatig met een getande spatel. Gebruik een prikroller om luchtbelletjes te verwijderen, anders blijven die zitten.

Moet ik elke vloer altijd eerst egaliseren?

Egaliseren voor vloeren is wat stucen is voor muren. Bij een vloer met veel oneffenheden is het aangeraden. Met alleen een vloercoating blijf je namelijk oneffenheden zien. Egaliseren is dus geen must, maar maakt het eindresultaat strakker. Ook is het een financiële afweging, want egaliseren is niet goedkoop. Het wordt aangeraden om het niet zelf te doen.

Hoe lang moet egaline drogen?

Is de vloer geëgaliseerd, moet u deze laten drogen. Hoe lang, hangt af van de dikte en de gekozen methode. Reken doorgaans op 1 dag drogen per mm laagdikte. Een egalinelaag is vaak 5 tot 6 mm, dus wacht in dat geval 5 tot 6 dagen. Controleer het vochtgehalte. Is alles in orde, kunt u de vloer afwerken met een primer en een vloercoating. Kies altijd voor primers en coatings die compatibel zijn met de ondergrond.

Voor vrijblijvend advies kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier