Tegels verven en vloercoatings

Veel mensen vragen zich af of je ook tegels kunt behandelen met vloercoatings, en zo ja, waarop je dan moet letten. We leggen het hieronder uit.

Kan ik tegels verven met vloercoating?

Ook tegelvloeren (en wandtegels) kunnen met vloercoatings worden geverfd. Maar bij de behandeling is er wel een verschil. Die zit in de keuze van de primer. Voor gladde, harde, geglazuurde primers is een speciale tegelprimer nodig. Deze tegelprimer moet zeer dun worden aangebracht. Na 1 uur moet de eerste toplaag over de tegelprimer worden aangebracht. Als u een poreuze of wel “zuigende” tegel heeft, dan is het beter om een 2-componentenprimer aan te brengen.

Hoe weet ik of ik een gladde of poreuze tegel heb?

Als een druppel water als een parel op de tegel blijft staan, dan is de tegels hard en gesloten, en moet u een speciale tegelprimer gebruiken. Als het water meteen in de tegel trekt, dan is het beter om een 2-componentenprimer te gebruiken.

Wat doe ik met de voegen als ik tegels ga verven?

Belangrijk is dat de tegels en voegen vooraf goed ontvet worden. In de voegen zit vaak veel ingetrokken vet. Dit is slecht voor de hechting. Behandel met sterk ontvettende zeep (of speciale vloerreiniger) en zet een geschikte primer op tegels én voegen. Hierna afwerken met coating. Voegen tussen tegels afplakken is onbegonnen werk.

Kan ik ook wandtegels verven met vloercoating?

Ja. In principe maakt het geen verschil of een tegel op de vloer of de wand zit. De manier van behandelen is hetzelfde.