Betonvloer schilderen voor beginners

Een betonvloer schilderen vinden wij vanzelfsprekend. Geverfde of gecoate betonvloeren gaan langer mee, kunnen tegen een stootje en zien er beter uit. Hieronder vindt u de basiskennis voor wie zelf aan de slag wil. Kortom: betonvloer schilderen voor beginners.

Vloeren verven wordt in de vakwereld vaak coaten genoemd, maar het is infeite hetzelfde. Het woord coating komen we vaak tegen bij zakelijk gebruik. Met coaten wordt dan bedoeld de hele laag vloer bedekken. Ook wordt er soms een transparant verflaagje mee bedoeld.

Bij particulieren spreken we veelal van vloeren verven. Maar zoals gezegd, het is hetzelfde.

Voorbereiding betonvloer schilderen

Maar hoe gaat dat dan, een betonvloer schilderen? Denk eerst aan de voorbereiding.

  • Onderzoek allereerst de bovenlaag van uw vloer. Voordat u gaat verven, moet de betonvloer vrij zijn van stof en vet. Het beton dient droog en schoon te zijn.
  • Oneffenheden en beschadigingen zijn nadelig voor de hechting van de verf of coating. U moet dus waar nodig een reparatie uitvoeren. Het kan nodig zijn om de betonnen vloer machinaal te schuren.
  • Alles draait bij vloerverf om hechting. De eerste verflaag moet zich goed vastzetten aan het beton. Is dit onvoldoende, kunnen er scheuren ontstaan of kan verf loslaten.

Een nieuwe betonvloer schilderen kan niet meteen. Die is nog te nat. U moet zeker vier tot zes weken wachten. Cementsluier moet vooraf worden verwijderd en u dient op condensvorming te testen. Onze handleiding voor vloercoatings gaat hier dieper op in.

Basiskennis betonvloer schilderen

Het beste resultaat krijgt u als u eerst een primer op het beton aanbrengt. Dit is een soort grondverf, en zeker niet geschikt als eindproduct, maar het vergroot wel de hechting van de toplaag. Welke primer u moet kopen, ligt aan de situatie (bel ons en wij helpen u verder).

Het is belangrijk te onthouden dat de primer droog moet zijn voordat u verdergaat met uw betonvloer schilderen.

U moet de vloercoating gelijkmatig verdelen over de vloer en na de eerste laag laten drogen. De tweede laag brengt u op identieke manier aan. Wilt u een antislip op betonvloer, brengt u die in de voorlaatste laag aan. Een geverfde betonvloer is vaak na 24 uur beloopbaar, maar pas na zeven dagen volledig belastbaar.

Meer weten? Volg onze werkwijzer betonvloer verven.

Betonvloer schilderen in bedrijven

Hebt u nood aan een ijzersterke vloer, raden wij een 2-componentenverf aan. Zulke producten zijn aangeraden voor zwaarbelaste vloeren als magazijnen en fabriekshallen, en vertrekken waar schadelijke chemische stoffen, olie of vetten worden gebruikt.

Een 2-componenten vloercoating is een kwalitatief hoogwaardige manier om uw vloer te beschermen. U kunt hierbij kiezen uit duizenden kleuren en de verf ook gebruiken om bijvoorbeeld vakken te markeren of signaleringspijlen aan te brengen.

Stelt u geen hoge eisen aan uiterlijk, kunt u een kleurloos impregneermiddel op de betonvloer aanbrengen. Impregneren geeft geen aparte kleur, maar biedt wel bescherming en voorkomt stuiven.

Meer weten?

Vloeren Coatings helpt iedereen graag persoonlijk verder bij het kiezen van de juiste producten en beantwoordt alle vragen over de verwerking. Bel ons gerust voor gericht advies: +31 (0)6 26 839 279.