Werkwijzer en vloercoating voor betonvloer verven

U wilt een betonvloer verven? Dat kan met de juiste betoncoating. Beton is een hard, steenachtig bouwmateriaal met cement als bindmiddel. Een betonvloer is een vloer die ruw en open kan zijn qua karakter. Een betonvloer kan ook gepolijst of gevlinderd zijn. Op deze pagina leest u welke vloercoatings wij aanraden voor een betonvloer. Een vloercoating aanbrengen kan zelf gedaan worden als door een schildersbedrijf. Advies nodig? Bel gerust!

Planning voor betonvloer verven

Plan voor uw werkzaamheden drie dagen in: een dag voor de primer, twee voor de twee toplagen. Houd hierna rekening met enkele dagen droogtijd. Een pas geverfde betonvloer is na een week volledig belastbaar.

 

betonvloer verven

 

Aanbevolen coatings voor betonvloer verven

De eerste laag die u aanbrengt op een nieuwe betonvloer is een primer. Deze werkt stofbindend en geeft een optimale hechtlaag voor de toplagen. Eén laag is meestal voldoende. Hierna werkt u af met minimaal twee toplagen.

Inno Vloerprimer 1K: Gemakkelijk te verwerken primer die dient als hechtingslaag. Verdonkert niet, rolbanen zijn niet zichtbaar. Voor buiten en binnen.

Inno Vloerprimer 2K: Transparante, sneldrogende 2-componentenprimer. Dicht zuigende ondergronden sterk af en geeft een uitstekende hechting van de toplaag. Na tien uur overschilderbaar.

Inno Topcoat1K Kleur: Breed inzetbare betonverf die zowel dekkend als transparant verkrijgbaar is. Zeer geschikt product voor matig belaste vloeren thuis. Goed bestand tegen weekmakers in autobanden. Vergeelt niet.

Inno Topcoat 1K Transparant: universele, transparante 1-component vloercoating voor vloeren die normaal belast worden. Voor beton en andere steenachtige ondergronden, maar ook voor hout. Watergedragen en oplosmiddelvrij. Ook voor vloerverwarming.

Inno Topcoat 2K Kleur: Zeer sterke, chemisch resistente betoncoating, ideaal voor zwaar belaste vloeren. Ook warmtebestendig en een aanrader voor vloeren met vloerverwarming. Slijtvast en gemakkelijk schoon te houden.

Inno Topcoat 2K Transparant: 2-componenten vloercoating voor zwaarbelaste vloeren en diverse vloertypen. Transparant, watergedragen, oplosmiddelvrij en op basis van polyurethanen. Zeer geschikt voor vloerverwarming en vloeren met direct zonlicht.

 

Populaire kleuren voor een betonvloer zijn:

Transparant RAL 9003 RAL 7016 RAL 9005

Kijk hier voor het maken van uw kleurkeuze.

 

(tip) Lees eerst de vloercoating handleiding

In onze vloercoating handleiding leest u alles over vloercoating aanbrengen, benodigdheden, vochtgehalte, temperatuur en veel meer. Lees ook de technische datasheet bij het product voordat u start.

Inspectie en voorbehandeling

Begin altijd met een inspectie van de vloer. Betonvloeren komen we op veel plaatsen tegen, zowel thuis als in bedrijfsruimtes. Voordat u de vloer gaat voorbehandelen, moet u er zeker van zijn dat u weet wat voor type vloer het is. Voor een leek is het verschil met cementdekvloeren en anhydriet, zachtere vloertypes die we veel in nieuwbouw tegenkomen, niet altijd te zien.

Echt beton is veel harder. Dat heeft gevolgen voor de voorbehandeling. Zachtere vloertypes mogen niet met een diamantschuurmachine geschuurd maar wel met een korrel 80 of 100. Andersom moet een betonvloer met een diamantschuurmachine geschuurd worden om hem mat te kunnen schuren. Het mat schuren van een vloer is belangrijk voor de hechting van de grondverf. Oneffenheden en cementsluier verdwijnen hierdoor.

Hebt u een...

 • Zwaar verontreinigde betonnen vloer: Wilt u deze vloeistofdicht en schoon krijgen, moet u deze eerst stralen. Zo haal je de eerste paar millimeter van de toplaag af. De meeste betonnen vloeren worden weer als nieuw: ideaal om te gaan schilderen. De hechting is zo gewaarborgd.
 • Betonvloer die dicht, gepolijst, gevlinderd is: Voor een goede hechting adviseren we kleine oppervlakken te schuren met een fijne diamantschuurmachine. Als u deze hierna bewerkt met een 2-componentenprimer ontstaat een geschikte hechtlaag voor de topcoating.
 • Betonvloer die open en ruw is: Als de vloer schoon is hoeft hij alleen gestofzuigd te worden en kan er gestart worden met een primer. Is de vloer vies en vet, moet u deze eerst schoonmaken met een sterk ontvettende zeep. Lukt dit laatste niet, is stralen een alternatief.

Benodigdheden voor vloercoatings

Gebruik een kortharige, harde verfroller die geschikt is voor betonverf. Zet hem op een steel en u kunt sneller werken. Voor hoeken en randen gebruikt u een kwast. Denk verder aan afplaktape en mengbakken.

Reparaties: Herstel gaten en scheuren met de 2-componentenplamuur Inno Vloerfix. Zijn de scheuren erg groot? Behandel ze dan eerst voor met vloerprimer. De plamuur krijgt dan een betere hechting.

Belangrijk om rekening mee te houden

 • Voorkom fouten. Lees onze handleiding en raadpleeg altijd de technische datasheet voor de juiste toepassing, droogtijd, verwerkingstijden, verwerkingstemperaturen, e.d.
 • Gaat u een betonvloer verven, dan kunt u voor kleine oppervlakken het beste schuren met een diamantschuurmachine. Voor grote oppervlakken raden we stralen aan. Stralen moet u door professionals laten doen.
 • Voordat u aan de slag gaat, moet het beton voldoende droog zijn. Is het een nieuw gestorte vloer, duurt het drogen vier tot acht weken. Vuistregel 1 cm laagdikte is 1 week wachttijd.
 • Verf hecht niet op vuil of vet. Zorg er daarom voor dat de vloer schoon en vetvrij is.
 • Zit er al een verflaag op de vloer? Lees dan het artikel over het overschilderen van oude verflagen.
 • Breng per dag een verflaag aan. Bij één laag primer en twee lagen verf bent u dus na 3 dagen klaar.
 • Verf die uit 2 componenten bestaat, kunt u na het mengen gedurende beperkte tijd aanbrengen. Volg de aanwijzingen bij de verf en meng nooit meer dan per laag nodig is. Als de luchtvochtigheid heel laag is, dan droogt verf sneller. Houd daar rekening mee.
 • Brengt u dekkende (gekleurde) verf aan? Het is vooral binnenshuis verstandig om de vloer af te werken met een transparante toplaag. Deze beschermt de gekleurde laag, waardoor de vloer langer mooi blijft.
 • Houdt u de vloer transparant? Het is dan beter om Vloerprimer 1K te gebruiken, want deze verdonkert niet.
 • Laat de verf goed uitharden! Na 24 uur is de vloer beloopbaar, na 5 tot 7 dagen is de verf uitgehard en kan deze weer volledig belast worden.
 • Meng de coating zorgvuldig. Vrijwel altijd moet er mechanisch gemengd worden, alleen met de hand roeren is niet voldoende. Mechanisch mengen kan met een verfmixer die u op een (accu)boormachine zet.
 • Voeg indien gewenst antislipmiddel alleen aan de voorlaatste laag coating toe.
 • Begin in de hoek die het verst van de deur ligt en werk zo naar achteren, eerst in een verticale baan en daar overheen een horizontale beweging om de verf te verdelen. Zorg voor een overlap van 2 cm met elke nieuwe baan.
 • Houd het verbruik goed in de gaten. Een betonvloercoating mag niet te dik, maar ook niet te dun worden aangebracht.
 • Wacht niet te lang met een tweede laag. Anders is de eerste laag te veel uitgehard. Vloercoating moet in twee lagen worden aangebracht voor een optimaal resultaat.
 • Haal de afplaktape weg voordat de verf helemaal droog is. Dit voorkomt scheuren en beschadigingen aan de verflaag. Is de verf al uitgehard, snijd de tape danmet een stanleymes voorzichtig in.
 • We adviseren voor elke toplaag een nieuwe roller te gebruiken.
 • Spoel verfresten niet door de wc of spoelbak. Betonverf  is chemisch afval en moet als zodanig worden behandeld. Elke gemeente heeft hiervoor voorzieningen.

Vloercoating voor uw betonvloer bestellen?

Alle hierboven genoemde producten kunt u direct online bestellen. Mocht u nog vragen hebben over een betonvloer verven, bel ons dan op 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.