Betonvloer schuren: de juiste aanpak

Een betonvloer schuren is een must als je de vloer wilt gaan schilderen. Door te schuren geef je een vloercoating de kans om goed te hechten. Beton schuur je wel anders dan zachtere vloertypen.

Waarom beton schuren

Beton kennen we allemaal. Het wordt samengesteld uit grind, steenslag, zand en ander grof materiaal dat met cement aan elkaar geklonken wordt. Er zijn meerdere soorten beton. Je hebt open en ruw beton, dat vloeistof zoals verf relatief gemakkelijk opneemt. Denk maar aan stoeptegels, heipalen en ander materiaal in de buitenlucht. Er is bijvoorbeeld ook gepolijst beton dat oppervlak moet verdichten, veel minder poreus is en er mooier uitziet. Dat zien we vaak in woningen.

Alle betonsoorten hebben met elkaar gemeen dat ze keihard zijn. Verf heeft hulp nodig om te hechten, zelfs op de meer zuigende betonsoorten. Daar dient schuren voor. Maar waar een zandcementvloer met korrel 100 of 120 prima geschuurd kan worden, daar volstaat dit niet voor een echte betonvloer. Met een fijne korrel gebeurt er te weinig.

Betonvloer schuren met betonschuurmachines

Daarom adviseren we voor een betonvloer schuren een korrel 40 of 60. Dit is heel grof. Nog beter is schuren met een betonschuurmachine met diamantschijf. Diamant is enorm hard en dat heb je nodig om beton te lijf te gaan. Betonschuurmachines zijn er in twee types. Een schijfbetonschuurmachine bedien je met de hand. Een bandbetonschuurmachine doet denken aan een grasmaaier; je loopt erachter.

Zelf een dergelijke schuurmachine kopen als je beton gaat schuren, raden we af. Ze kosten algauw een euro of 500, terwijl je ze voor een paar tientjes al een dag kan huren. Je kunt hiervoor terecht bij verhuurbedrijven van gereedschap en bij bouwmarkten. Ga je hele grote oppervlakken doen, zoals een fabriekshal, is stralen vaak eenvoudiger en voordeliger dan schuren. Lees meer over beton schuren in onze handleiding voor vloercoatings.

Is het echt beton?

Voordat je aan de slag gaat, moet je wel altijd nagaan of het ook echt een betonvloer is die je wilt gaan verven. Een leek ziet niet altijd het verschil tussen beton, zandcement of anhydriet. Maar de laatste twee vloersoorten zijn veel zachter en moet je schuren met een parketschuurmachine en een fijne korrel.

Is de vloer eenmaal geschuurd, adviseren we een primer aan te brengen. Daarna kan je de betonvloer verven met vloercoatings.

Nog vragen over betonvloeren schuren, of wil je weten welke coatings wij voor beton aanraden, dan mag u ons bellen: 06 268 392 79.