Zandcementvloer in nieuwbouw afwerken met vloercoating

Overweeg je een zandcementvloer in nieuwbouw? Of heb je een woning gekocht met een vloer van zandcement? Het is voor de bescherming en afwerking van de vloer met vloercoatings belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een zandcementvloer en andere vloeren.

Bij nieuwbouw wordt er altijd gewerkt vanaf een grof fundament. Daarop wordt tegenwoordig vaak vloerverwarming aangebracht. Hier bovenop komt dan een dekvloer. Dit kan een anhydrietvloer zijn. Deze wordt vloeiend uitgegoten over het fundament en de buizen van de vloerverwarming. Ook kan er een betonvloer worden gestort, een harde mengeling van grind, zand en andere vulstoffen. En er is zandcement.

Wat is een zandcementvloer in nieuwbouw?

Een zandcementvloer wordt ook een zandcementdekvloer genoemd. Het woordje dekvloer geeft aan dat het een vloertype is dat over onder ondervloer heen wordt gelegd. Bij zandcement houdt dit in dat een mengsel van zand, cement en water wordt aangebracht op de onderliggende dragende vloer. Dit gebeurt om oneffenheden glad te strijken en om niveauverschillen op te heffen. Met zandcement breng je de vloer op peil.

Voordelen vloercoating zandcementvloeren

  • Je brengt een duurzame beschermlaag aan die er goed uitziet.
  • Maximale flexibiliteit: het is altijd mogelijk om later voor een ander soort vloerbedekking te kiezen. Ook gewoon van kleur veranderen is relatief gemakkelijk.
  • Een snelle en betaalbare oplossing waar je zelf voor kan zorgen: een vloer verven is niet moeilijk.

Lees onze werkwijzer over verven met vloercoatings op cementdekvloeren.

Zandcementvloer verven

Een deklaag van zandcement kun je nog laten afpappen of polijsten. Om deze vervolgens af te werken adviseren we een 2-componentencoating. Deze kan zowel kleurloos als dekkend worden aangebracht. Onze handleiding voor vloercoatings beantwoordt alle vragen hierover.

Vooraf is het verstandig om een primer aan te brengen. Deze bindt het stof en geeft een hechtlaag voor de coating. Kies voor de toplaag bij voorkeur voor een polyurethaan coatings zoals Inno Topcoat 2K. Deze vergeelt niet door vloerverwarming en is ook bestand tegen UV-straling. Ideaal voor woningen.

Nog vragen over het coaten van een zandcementvloer in nieuwbouw? Op zoek naar betrouwbaar advies over de juiste vloercoatings voor zandcement dekvloeren? Bel ons dan op 06 268 392 79.