Grindvloer reinigen: het verschil tussen open en gesealde grindvloeren

Een grindvloer reinigen kan lastig zijn. Want loopt het water niet weg tussen al die steentjes? Niet altijd! Het ligt aan het type grindvloer. Hier leggen we het verschil uit tussen open grindvloeren en gesealde grindvloeren (ook wel: gesloten grindvloeren).

Grindvloeren komen we tegen in bedrijfsgebouwen, maar ook thuis. Ze wordt ook kiezelvloer of siergrindvloer genoemd. Kenmerkend zijn de fijne grindkorrels die met kunsthars met elkaar zijn verbonden.

Twee soorten grindvloer

Er zijn twee soorten grindvloer:

  • Gesloten grindvloer: ook wel een gesealde grindvloer genoemd. Dit is een grindvloer die is afgesloten met een doorzichtige toplaag die water en vocht tegenhoudt. Valt er een vloeistof op de vloer, dan trekt dit niet in de vloer en kan je het opdoen met een doek.
  • Open grindvloer: deze is niet afgewerkt met een beschermlaag, waardoor stof, vuil en water tussen de steentjes dringt.

Het verschil kennen tussen deze soorten is belangrijk als je de grindvloer wil verven. Immers, ook verf vloeit bij een open grindvloer tussen de korrels. Ga je een grindvloer verven, moet je dus bedenken dat een open grindvloer een hoger verbruik kent.

Hoe een grindvloer reinigen

Een gesloten grindvloer is eenvoudig te reinigen omdat het water niet kan wegzakken tussen de steentjes. Je kunt hem vochtig dweilen met een sopje en het water nadien ook weer eenvoudig opnemen met een dweil.

Een open grindvloer reinigen is daarentegen moeilijker. Water en vuil zakt makkelijker weg en het drogen na het schoonmaken duurt heel wat langer. Een waterstofzuiger is vaak een goed middel om een open grindvloer snel weer droog te krijgen.

Het is altijd zaak om een grindvloer goed schoon te maken voordat je de vloer gaat verven. Besteed hier zeker extra aandacht aan, in het bijzonder bij open grindvloeren. Meer tips over het voorbehandelen van vloeren op vloercoating staan in onze handleiding.

Bel ons gerust voor meer informatie over het reinigen of verven van grindvloeren. Wij vertellen graag welke reinigingsmiddelen en vloercoatings hiervoor geschikt zijn. Bel 06-26 839 279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies.