Cementsluier verwijderen

Moet ik cementsluier verwijderen? Wat is het? En waarom weghalen? Hier leggen we het uit.

Wat is cementsluier?

Cementsluier (ook wel: betonsluier) is een zeer fijne laag cement die bij de doorharding van betonvloeren boven komt. De laag is voor iedereen herkenbaar als sporen in cement. We zien het ook bij nieuw metselwerk, waar regenwater cementdeeltjes uit de voegen meeneemt en grauwe sporen nalaat. Cementsluier kan ertoe leiden dat vloercoating niet hecht aan het beton. Ook kunnen oneffenheden zijn gevormd, die het oppervlak bevattelijk maken voor vuil. Afhankelijk van de samenstelling van de stof kunnen bestanddelen actief blijven reageren met een verflaag.

Hoe verwijder ik cementsluier?

Voordat u vloercoating gaat aanbrengen is het verwijderen van cementsluier noodzakelijk. Aangezien dat alle nieuwe vloeren toch eerst geschuurd moeten worden is het raadzaam om de cementsluier te verwijderen met een roterende schuurmachine. Deze machines zijn bij alle verhuurbedrijven te huur voor een paar tientjes. Een schuurschijf gaat vaak maar 40m2 mee dus zorg ervoor dat u voldoende schuurschijven met de juiste korrel meeneemt.

Op een echte harde betonvloer moet dit met een fijne diamantschuurmachine. Deze is ook te huur in bouwmarkten. Het doel van schuren is dat de vloerprimer een goede hechting kan krijgen op de vloer!

Wat is een curing compound?

Curing compound is het Engelse begrip voor de stof die ervoor zorgt dat een betonmengsel op de goede manier uithardt. Een curing compound wordt als een laag(je) aangebracht. Hierdoor ontstaat een afdeklaag en voorkomt deze laag dat het beton te snel uithardt en z’n vocht verliest. Deze laag mag na 28 dagen worden verwijderd. Hiervoor zijn speciale middelen in de handel. Het kan ook door te slijpen of polijsten met een diamant. Is de curinglaag weg, kan de vloer verder voorbehandeld worden voor een vloercoating.

Voor vrijblijvend advies, bel gerust op 06 - 26839279.