Mengen van een vloercoating

Als we spreken over mengen, hebben we het over 2-componentenverf. Bij het mengen of mixen van dit type verf moet aan een aantal basisbeginselen worden gedacht.

Is mengen hetzelfde als roeren?

Nee! 2-componentenverf mengen is niet hetzelfde als roeren. Het moet gebeuren met een boormachine en een verfmixer, dus niet met een roerstokje. Mechanisch mengen, of mixen zoals het ook wordt genoemd, moet echter wel langzaam draaiend gebeuren (ca 300-400 rpm). En niet te lang (maximaal 3 minuten). Op deze manier voorkomt u micro-luchtbellen in uw coating die zeer slecht zijn voor het eindresultaat.

Waarom moet ik 2-componentenverf zelf mengen?

Een 2 componenten vloercoating kan niet kant en klaar in een pot worden aangeleverd vanwege de chemische reactie die deze twee componenten aangaan. U moet dus zelf mengen, op de werkplek. En zodra u dat heeft gedaan is er een verwerkingstijd waar u zich moet houden.

Allereerst moet u ervoor zorgen dat u zich niet vergist bij het mengen. Zet dus de juiste verpakkingen in de vorm van basis en harder bij elkaar voordat u aan de slag gaat. Op de verpakking staat welk blik het basismateriaal bevat en welk de verharder.

Bereid de vloer zorgvuldig voor. Plak de niet te behandelen delen van de vloer af en richt bij voorkeur een menghoekje in. Karton voorkomt dat u ongemengde delen morst op de vloer. Dit is niet alleen lelijk maar kan ook vervelende gevolgen hebben. Wanneer delen basis of harder op de nog te behandelen vloer terechtkomen kan dit namelijk leiden tot zachte plekken in de eindlaag!

Door een goede voorbereiding van de vloer heeft u ook meer tijd om na het mengen direct te gaan coaten.

Waarmee meng ik een vloercoating?

Het mengen van 2 component vloercoating producten moet mechanisch gebeuren met een speciale verfmixer die u met de betonverf kunt mee bestellen. Voor het beste resultaat dient u deze op een boormachine te plaatsen. Het mengen en de juiste verhouding van een 2 componenten vloerverf is van groot belang voor de uiteindelijke kwaliteit. Niet te snel mixen!

De eenheden die u krijgt in een setje zijn al goed qua verhouding. Dus blik B (verharder) kan bij blik A (basisverf) gegooid worden. Let op dat u alleen aanmaakt wat u gaat gebruiken. Je kunt ook altijd de helft van A en B gebruiken. Alles wat je niet mengt is gewoon de volgende keer te gebruiken. Wel de blikken tussentijds afsluiten. Na grondig mengen het materiaal 'omtoppen' in een rolemmer/bak.

Eenmaal gemengd heeft de vloercoating een potlife. Potlife is de tijd dat de verf goed is om te verwerken. Dit varieert tussen de 30 minuten en 4 uur, maar zit meestal tussen 1 en 2 uur. Lees op de instructies hoelang uw potlife is. Vraag gerust om advies zodat u geen fouten maakt met het mengen en aanbrengen.

Voor vrijblijvend advies kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier